SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Tuzlu kumlarda yetişen ‘börülce’ geçim kaynağı oldu

Bu haber 02 Eylül 2022 - 19:56 'de eklendi.

Pamukcak ve Zeytinköy’ün tuzlu kumlarında yetişen deniz börülcesi Torbalılı Zülfiye Kartal’ın geçim kaynağı oldu. Özenle toplanıp yıkandıktan sonra salamura haline getirilen börülcelerin kilosu 35 TL’den alıcı buluyor

YILLARDIR deniz börülcesi turşusu yaptıktan sonra Torbalı’daki pazarlarda satan ve geçimini sağlayan girişimci Zülfiye Kartal, deniz börülcelerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın izni ile topladıklarını anlattı.

KARTAL, “Deniz börülcesini sahadan topluyoruz daha sonra eve getirip yıkıyorum. Haşlayıp tek tek ayıklıyoruz çünkü bu bitkinin balık kılçığı gibi kılçıkları var. Tek tek temizliyoruz ve su, sirke ve tuz ile birleştirip turşusunu kuruyoruz. Biz içine hiçbir başka katkı maddesi koymadan farklı gramajlarda turşu yapıyoruz” dedi.

DENİZ BÖRÜLCESİ NEDİR?

DENİZ börülcesi, ıspanak ailesinden bir bitki türü olarak bilinmektedir. Aynı isim altında birbirine benzeyen o kadar çok bitki var ki, alt türleri birbirinden zor ayırt ediliyor. Tek yıllık, tuzlu ve sulu bir bitki olan deniz börülcesinin boyu 5 ile 45 santimetre arasında değişebilmektedir. Bitkinin alt türlerinin özelliklerine bağlı olarak, gövde az ya da çok dallı olabilir. Deniz börülcesinin yaprakları küçüktür ve pulları andırır. Bitkinin genel renk özellikleri yeşil, kirli kırmızı veya sarı-yeşil olabilmesidir.

DENİZ BÖRÜLCESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

DENİZ börülcesi içindeki mineraller sayesinde vücudun tuz dengesini sağlar. Deniz börülcesi denizdeki tüm mineralleri içinde barındırdığı için insan vücudu için oldukça faydalıdır ve tüketilmesi gerekir. İdrar sökücü ve bağışıklık güçlendirici özelliği de özellikle bağışıklık sistemi düşük olan kişilerin tüketmesi gerektiğini gösterir.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.