SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Türkiye’nin kışlık sebzesini, Torbalı ile İzmir’in ilçeleri üretiyor

Bu haber 07 Ocak 2024 - 23:52 'de eklendi.

Her yıl yaptığı ortalama 300 bin ton üretimle Türkiye’de kışlık sebzenin merkezi olma niteliği taşıyan İzmir, brokoli, kereviz, enginar ve pırasa üretimde iller arasında ilk sırada yer alıyor. Türkiye üretiminin brokolide yüzde 45’i, kerevizde yüzde 39’u, enginarda yüzde 27’si, pırasada yüzde 16’sı Torbalı ve İzmir’in ilçelerinde gerçekleştiriliyor.

TARIM ve Orman Bakanlığı 2022 yılı verilerine göre Türkiye, 790 bin hektar alanda yaklaşık 31,1 milyon ton ile Çin, Hindistan ve ABD’den sonra dünyada dördüncü büyük sebze üreticisi konumunda. Verimli tarım topraklarına sahip Türkiye’de yetiştirilmekte olan sebzelerin yüzde 54’ü kışlık sebze olarak değerlendiriliyor. En çok üretimi yapılan türler ise karnabahar, brokoli, ıspanak, enginar, pırasa, kırmızı pancar ve kereviz (kök) olarak sıralanıyor.

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; Türkiye genelinde kışlık sebze üretiminde İzmir başı çekiyor. Kent birçok türde birinci ya da ikinci sırada yer alıyor. İzmir’de toplam 37 çeşitte 362 bin dönüm açık alanda 1.4 milyon ton sebze üretimi yapılıyor. Bu üretimin 136 bin dekarlık bölümünü, 20 türden 290 bin tonluk kışlık sebzeler oluşturuyor. Bir çok kışlık sebzede ülke genelinde lider olan İzmir, diğer ürünlerde de üretim miktarıyla üst sıralarda bulunuyor. İzmir’i sırasıyla farklı ürünlerde olmak üzere Samsun, Ankara, Mersin, Bursa, Aydın ve Balıkesir takip ediyor.

“İSTANBUL’A HER GÜN 20 TIR SEBZE GÖNDERİYORUZ”

TORBALI Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin, Torbalı’da 25 bin dekar alanda kışlık sebze üretimi yapıldığını ifade ederek, “İlçemizde üretilen ürünlerin başında brokoli, karnabahar, lahana ve pırasa geliyor. Geçen senelere göre bu sene üretimimizde bir düşüş yok. Sadece havaların yumuşak seyretmesinden dolayı ürünlerin hasadı üst üstte geldi, o yüzden ciddi bir ürün bolluğu var. Her gün, günde 20 TIR kışlık sebzeyi İstanbul Hali’ne gönderiyoruz. Öte yandan bölgemizdeki üreticilerimizin yaşadığı en büyük sıkıntı, kereviz hariç ürün bolluğundan dolayı fiyatların düşük kalması. En büyük arzumuz bu fiyatların yükselmesi” dedi.

“ÇİLESİNİ BİZ ÇEKİYORUZ, PARAYI BAŞKALARI KAZANIYOR”

TORBALI’DA kışlık sebze üretimi yapan Çağatay Çetin de sürekli artan üretim maliyetlerinden şikayetçi olurken, üretim çilesini üretici olarak kendilerinin çektiğini; parayı halcilerin ve aracıların kazandığını söyledi. Çetin, “Torbalı’da her sene 5 bin dekar alan üzerinde hemen hemen bütün kışlık sebzeleri üretiyorum. Geçen sene brokoliden 4 bin 500 ton, karnabahardan bin 500 ton, pırasadan 500 ton ve kerevizden de 500 ton üretim yaptık. Üretim yapıyoruz ama girdi maliyetleri belimizi büküyor, para kazanamıyoruz. Bütün risk biz üreticide. Hava şartlarından dolayı ürün bozulabiliyor ya da rekolte kötü çıkabiliyor. Böyle olunca cepten yemeye başlıyoruz. Tarladan çok ucuza sattığımız ürünümüzün pazarlarda, hallerde çok pahalı satıldığını görüyoruz. Biz çilesini çekerken, halci, aracı para kazanıyor. Bu da bizi üzüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.