SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

TOREMDER Başkanı, ‘tapuda ekspertiz zorunluluğu’ hakkında bilgi verdi

Bu haber 01 Aralık 2022 - 23:24 'de eklendi.

Cumhurbaşkanı kararıyla Resmi Gazete’de yayınlanan ‘2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda gayrimenkul satışlarında ekspertiz zorunluluğu maddesi de yer aldı. Yeni düzenlemeye göre değerleme raporu olmayan gayrimenkuller tapuda satılamayacak. Konu hakkında TOREMDER Başkanı Serkan Filiz, bilgi verdi.

RESMİ Gazete’de yayınlanan karara göre gayrimenkul alım satım değerinin belirlenmesi için yeni bir sistem devreye sokulacak. Tapuda ekspertiz zorunluluğu ile satış bedellerinin tapuda düşük gösterilmesinin önüne geçilecek.

TOREMDER Başkanı Serkan Filiz, “Yeni sistemle beraber 2023 yılında tapudaki satışlara ekspertiz zorunluğu getirilecek. SPK ve BBDK tarafından yetkilendirilmiş değerleme kuruluşlarına ekspertiz yapıldıktan sonra değerleme raporları web tapu uygulamasına yüklenecek. Ekspertiz değerleme raporu olmadığı sürece alım ve satım işlemleri yapılmayacak” dedi.

MÜTEAHHİLERİN VERGİ YÜKÜ ARTACAK

FİLİZ, sözlerine şöyle devam etti; “Tapuda ekspertiz zorunluluğu ile birlikte vergi yükü çok yüksek olan müteahhitlerin yükü daha da artacak. İnşaat ruhsatı ve oturma ruhsatı almak için onlarca çeşit harç ödeyen müteahhitlerin KDV yükü de geçtiğimiz aylarda yapılan bir düzenleme ile yüzde 1’den yüzde 8’e çıkmıştı. Konut satışlarında yüzde 2 tapu harcı da ödeyen müteahhitlerin enflasyonist ortamda değer artışından dolayı vergi yükü daha da artacak.”

TAPU satışlarında ekspertiz zorunluluğunun yürürlüğe girmesi için bakanlık tarafından yönetmelik çıkarılması gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre tapuda ekspertiz zorunluluğunun 2023 yılında uygulanacağı kesinleşti.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.