SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Torbalı’nın yeni zeytinyağı fabrikası için ÇED süreci başladı

Bu haber 22 Ocak 2024 - 22:47 'de eklendi.

Torbalı ilçesinde yapılması planlanan ve 4 yıl önce inşaatına başlanan 5 milyon liralık zeytinyağı fabrikası için ÇED süreci başladı.

TORBALI ilçesi Çakırbeyli mahallesinde Gülcü Yağ Sanayi Ve Ticaret Kolektif Şirketi Hüseyin Gülcü Ve Ekrem Gülcü tarafından 6180 Sokak, No:206 (Tapunun 161 Ada, 9 Nolu Parsel) adresinde planlanan Zeytinyağı Üretim Tesisi (Zeytin İşleme Kapasitesi 320 ton/gün-32.000 ton/yıl, Zeytinyağı Üretim Kapasitesi 87,2 ton/gün-.87.200 ton/yıl) için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başladı.

TORBALI’DA YARIM KALAN FABRİKA TAMAMLANIYOR MU?

PROJE tanıtım dosyasında, faaliyet sahibinin alan ile ilgili 10. Eylül 2020 tarihinde “Zeytin İşleme (Salamura) Tesisi” için ÇED Yönetmeliği Kapsam Dışı görüşü almış ve inşaat çalışmalarına başladığı, fakat daha sonra piyasadaki zeytinyağı gereksinimini görüp bu konuda faaliyete geçmeyi planladığı belirtildi. Mülkiyeti yatırımcı firmaya ait olan proje alanının büyüklüğü 10.419,71 m2 olup, zeytinyağı üretim tesisi 499 m2 kapalı alanda gerçekleşeceği bildirildi. Parsel içinde bulunan 800 m2 sundurma alanında ise ürün ve zeytin stoklama yapılacak. Öte yandan proje alanı İzmir- Manisa planlama bölgesi 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planında “Tarım Alanı” olarak belirlenmiş alan içerisinde kalmakta. 5.257.180 Türk Lirası değerindeki projenin üretim aşamasında, yılda 300 gün, günde 10 saat çalışılacak. Ayrıca işletme aşamasında da 10 kişinin görev alması planlanıyor.

BÖLGEYE EKONOMİK DEĞER KATMASI BEKLENİYOR

PROJE tanıtım dosyasında , proje alanının seçilme nedeninin bölgenin en önemli ürünleri arasında yer alan zeytini, yine aynı bölgede işleyerek hem tarım ve gıda sektörüne hem de bölgeye ekonomik olarak katma değer sağlanması olduğu ifade edildi. Projenin planlandığı bölgede geniş bir alanda üretilen zeytinin daha kısa sürede işlenmesinin doğal sonucu olarak, üretilen zeytinyağı kalitesinde iyileşme sağlanacağı belirtilen tanıtım dosyasında bölgede gerek zeytinyağı üretim potansiyeli gerekse istihdam artışı ile önemli bir katma değer yaratacağı vurgulandı. Bununla birlikte projenin planlandığı bölgenin, ulaşım imkanları bakımından ve lojistik açıdan oldukça avantajlı olduğu belirtilirken, faaliyet alanının topoğrafik yapısı ve çevresinde zarar verebileceği doğal kaynakların bulunmuyor oluşunun önemli etkenler olduğu dile getirildi.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.