SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Torbalı’nın her köyü, kendine has bir ürün ile ön plana çıkıyor

Bu haber 19 Temmuz 2023 - 23:06 'de eklendi.

Bereketli topraklara ev sahipliği yapan Torbalı’nın köylerinde yetişmeyen ürün yok. Her köy kendine has bir ürün ile ön plana çıkarken, kimi köylerin namı ilçe dışına çıkmış durumda.

30 Yakın köyü bulunan Torbalı, bu köylerdeki verimli arazilerle ön plana çıkıyor. Çalışkan köylünün ürettiği ürünler Torbalı’da olduğu kadar çevre il ve ilçelerden de yoğun talep görüyor. İlçedeki köyleri tarımsal üretim alanında mercek altına aldığımızda bölgede en çok zeytin yetiştiriciliğinin yaygın olduğunu görüyoruz. Köylerin ürün haritası:

AHMETLİ: 1109 nüfuslu Ahmetli’de domates, biber, fasulye, pırasa, ıspanak, kereviz, hububat, zeytin, şeftali, mandalina, erik yetiştiriliyor. Ahmetli, aynı zamanda ovanın sebze üssü konumunda. Ahmetli’de yetiştirilen pırasa ve fasulye Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor.

ARSLANLAR: Buğday, Pamuk basta olmak üzere her türlü sebze yetişiyor. Köyün özellikle biberi meşhur. Tohumları Rumeli’den getirilen ve ilk olarak sadece Arslanlar Köyü’nde yetiştirilen biber, simdi tüm Türkiye’de üretiliyor.

BOZKÖY: 700 nüfuslu köyde zeytin, üzüm, incir ve nar yetiştiriliyor.

ÇAKIRBEYLİ: 1883 yılında kurulan 650 nüfuslu Çakırbeyli köyünün en büyük geçim kaynağı zeytin. Zeytin ağaçlarının yoğun olduğu bölgede ayni zamanda 3 tane zeytinyağı fabrikası faaliyet gösteriyor. Köyde üzüm, incir, bamya ve kuru mahsul de yetiştiriliyor.

ÇAMLICA: 227 nüfuslu Çamlıca Köyü’nde zeytin, incir, üzüm, tahıl ürünleri yetiştiriliyor.

DAĞKIZILCA: 700 nüfuslu Dağkızılca Köyü de zeytin cenneti köyler arasında yer alıyor. Kurulusu 270 yıl öncesine dayanan Dağkızılca’da zeytinin yanı sıra çok üretilen bir diğer ürün de kiraz. Kirazı ile ünlü Kemalpaşa ile sınırı bulunan Dağkızılca’nın da kirazı son yıllarda meşhurlaştı.

DAĞTEKKE: Zeytinin bol olduğu köylerden biri olan Dağtekke’de zeytinyağı satışı da oldukça yaygın. Dağtekke’de kiraz ve çam fıstığı yetiştiriciliği de yapılıyor.

DEMİRCİ: 650 nüfuslu Demirci’nin kurulusu yaklaşık 550 yıl öncesine uzanıyor. Köyde, organik zeytincilik, tütün, hububat, incir, bamya, kavun, yeşil biber çeşitleri yetiştiriliyor.

DÜVERLİK: 1900’lü yıllarda Yörükler tarafından kurulan 130 nüfuslu köyde zeytin, üzüm, incir, domates, börülce yetiştiriciliği yapılıyor.

HELVACI: 800 yil önce kurulan 500 nüfuslu Helvacı Köyü’nde börülce, zeytin ve zeytin yağı üretimi yapılıyor. Özellikle köyün börülcesi oldukça meşhur.

KAPLANCIK: 1955 yılında Uşak, Tire ve Söke’ den gelen Yörükler tarafından kurulan 313 nüfuslu Kaplancık, ovada ‘Seraköy’ olarak anılıyor. Seralarda salatalık ağırlıklı olmak üzere domates yetiştiriciliği yapılıyor.

KARAKIZLAR: 416 nüfuslu Karakızlar Köyünde zeytin, kiraz, incir ve üzüm yetiştiriciliği oldukça yaygın. Bu ürünler arasında en çok zeytin ön plana çıkıyor.

KARAOT: 420 nüfuslu bu şirin köyde zeytin, üzüm ve incir yetiştiriliyor.

KORUCUK: 1000 nüfuslu Korucuk Köyü, üzüm yetiştiriciliği ile ön plana çıkıyor. Köyde ayrıca diğer orman köylerinde olduğu gibi zeytin yetiştiriciliği oldukça yaygın. İncir, börülce ve bamya da üreticilerin tercih ettiği ürünler arasında.

SAĞLIK: 1960 yılında Ahmetli Köyünden ayrılan 179 nüfuslu Sağlık Köyü’nde domates, mısır, pamuk yetiştiriciliği yapılıyor.

SAİPLER: Son yıllarda Gemlik zeytini ile ön plana çıkan Saipler Köyü bu ürün ile anılmaya başlandı. Öyle ki zeytin festivali bile düzenlenmeye başlandı. Köyde patates ve üzüm yetiştiriciliği de yapılıyor.

TAŞKESİK: 488 nüfuslu Taşkesik Köyünde neredeyse yetiştirilmeyen ürün yok. Köyde farklı olarak fıstık çamı yetiştiriciliği yapılıyor. Ayrica zeytin, hububat, mısır ve sebze çeşitleri de yaygın olarak ekiliyor.

YENİKÖY: İlçenin en kalabalık köylerinden olan 1356 nüfuslu Yeniköy’de pamuk, mısır, zeytin yetiştiriciliği yapılıyor.

YEŞİLKÖY – YOĞURTÇULAR: Ayrancılar’a sınır bu iki köyde de zeytin yetiştiriciliği oldukça yaygın.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.