SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

‘Torbalı’nın adı nereden geliyor?

Bu haber 29 Ağustos 2021 - 19:26 'de eklendi.

Torbalı adının nereden geldiği ile ilgili 20’ye yakın rivayet dillendirilse de bugüne kadar hiçbir resmi kaynakta kesin bir bilgiye yer verilemedi.

KİMİSİ bir dervişin, kimisi bir ağaçtan elde edilen baldan, kimisi Metropolis’ten geldiğine dayanan rivayetler halk arasında dolaşırken Torbalı Belediyesi Kent Arşivi’nde de konuyla ilgili çalışma başlatılmıştı.

SIK sık bu konuyla ilgili araştırma yapan yerel tarihçiler, yüzlerce yıl öncelerine dayanan birçok rivayeti çürütecek bir belgeye ulaşmıştı. Torbalı adının geçtiği 1530 yılı Tapu Tahrir Defteri’ne ulaşan rahmetli tarihçi Nejat Çetin, Torbalı’nın adının o evraklarda Tur-i Bali olarak geçtiğini ortaya çıkarmış ve Tur-i Bali Arapçada Bali Dağı anlamına geldiği tespit edilmişti.

YEREL tarihçiler şöyle konuşuyor: “166 No’lu Anadolu Muhasebe Defteri’nde burada çiftliklerin isimleri yer alıyor. Bu bölgede Çiftlikat-ı Tur-i Bali ismi geçiyor. Tur Arapçada dağ demektir. “Bali” bildiğimiz bir isim. Yani Bali’nin Dağı anlamına geliyor. Mesela bir gezgin var 1600’lü yıllarda Özbey tarafından geçiyor. O da yazılarına Toribali olarak geçiriyor. Osmanlı döneminde topraklar arasında çiftlikatlar da varmış. Devlete ait olan tarlaları da kişiler işletirmiş. Torbalı da bu çiftlikatlardan biriymiş” şeklinde belirtti.

TORBALI ismi hakkında bir rivayet ise şu şekilde: “Abdülhamit Torbalı’ya Murat Bey’i gönderir. Gönderirken bataklığın kurutulması ve bölgenin ağaçlandırılmasını ister. Bu talimatlar doğrultusunda Murat Bey Torbalı Mahallesi’nden Tepeköy Mahallesi’ne kadar olan bölümüne Sulfata ağaçları dikilmesini sağlar. Tire-Ödemiş-İzmir arası ticaret yapan tüccarların deve kervanları ise bu güzergâhtan geçermiş.

DEVE kervanları şimdiki Haluk Alpsü Bulvarı’nda bulunan yeni Sulfata ağaçlarının yapraklarını yer. Murat Bey bir karar alır ve kervan sahiplerine bölgeye geldiğinizde develerin ağzına torba takın talimat verir. Deve sahipleri ise Haluk Alpsü Bulvarı’na yaklaşırken kervanı durdurur “Torbaları takın torbalı yere geldik” derlermiş zamanla bu alan artık Torbalı diye anılmaya başlanmış.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.