SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Torbalılı ‘makine üreticisi’ sektöründe öncü firma oldu

Bu haber 17 Şubat 2022 - 20:28 'de eklendi.

Aziz Akengin, tornacı çırağı olarak başladığı mesleğinde dünyanın dört bir köşesine makina ihraç eder hale geldi. Akengin, Torbalı sanayisinde bulunan 650 metrekarelik işletmesinde dünya devlerine meydan okuyor. 40-50 civarındaki fabrikaya servislik yapan, hatta Çin’e kadar makine satan Akengin’in başarısı ve çalışma azmi göz dolduruyor.

Aslen Karakuyu’lu olan Aziz Akengin, çırak olarak girdiği tornacılık sektöründe basamakları birer birer tırmanıp 10’un üzerindeki ülkeye makine ihraç eder konuma geldi. Türk girişimcinin azminin en güzel göstergelerinden biri olan Aziz Akengin kendisini ‘ben bir sanayi fanatiğiyim’ sözleriyle tanımlıyor. 1998 yılında ilkokuldan mezun olmasının hemen ardından bugünkü Atatürk Sanayi Sitesi’nde tornacı ustasının yanında çıraklık yapmaya başlayan Akengin, şimdilerde gıda makinalarının üretim, tamir ve bakımının yapıldığı atölyesinde sektöre adeta aşık oldu.

‘5 BİN LİRA PARAM VARDI VE BORCA DA GİREREK BURAYI KURDUM’

12 yaşından bu yana sanayide çalışan Akengin, 2 yıl önce cebindeki 5 bin lira ile kurduğu işletmede ürettiği makinaları, şimdilerde 14-15 ülkeye sattı. “Çin’e bile makina sattık” diye konuşan Akengin, “Dükkan açayım dediğimde cebimde 5 bin lira param vardı ve borca da girerek burayı kurdum. 2 yılda piyasada sözü geçen firma olduk. Makina alırken mutlaka bize de danışılır. Artık sektörde ismimiz geçiyor. Gıda makinelerinin üretimi yapıp, yurtdışına ihraç eden Torbalı’daki tek firmayız. Makinaların imalatını gıdaya uygun olan paslanmaz kromdan yapıyoruz. Ayrıca tasarımını bizim yaptığımız, özel imalat makinalar da üretiyoruz. Makinaların imalatları en az 1 ay gibi bir süre alıyor. Tabi ki, daha kolay makinalar da üretiyoruz ve onların üretim süreci daha az oluyor” şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE’NİN İLK YERLİ SOĞAN KESİM VE SOYMA MAKİNASI ÜRETMEK İSTİYORUZ’

Geçtiğimiz haftalarda Ankara’ya gittiğini anlatan Akengin, “Benim bir hayalim var ve onu başarmak için çalışmalarımıza hız verdik, Türkiye’nin ilk yerli soğan kesim ve soyma makinası üretmek istiyoruz. Bu makinalar soğanları soyduktan sonra kafalarını da kesiyor. Ayrıca, mevcut makinanın yanında bir makina daha olacak ve o da küp şeklinde soğanları doğrayacak. Ülkemizde kullanılan bu makinaların hepsi yabancı menşeli ve dış devletlerde üretilmiş. Yerli olarak kullanılacak bir soğan kesme ve soyma makinası maalesef bulunmuyor. Onun için Ankara’ya giderek örneklerini yerinde gördüm. Şu sıralar altyapısını oluşturduğumuz çalışmaları kısa sürede tamamlamak ve bu makinanın imalatına başlamak istiyoruz” dedi.

Aziz Akengin İletişim: 0 533 072 92 88

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.