SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Torbalı’daki Suriyeliler tarım alanlarında çalışıyorlar!

Bu haber 13 Mart 2022 - 22:27 'de eklendi.

İhtiyaçlarının çoğunu karşılayamayan Suriyeliler, gönüllülerin yardımları ile hayatını sürdürüyor. Sağlıksız ortamda büyüyen çocukların birçoğu okula gitmiyor. Genç yaştaki Suriyeliler de çalışma hayatına giremedikleri için zamanlarının büyük bölümünü çadırlarda geçiriyor.

TORBALI ilçesinde birçok farklı noktada kurdukları yaklaşık 6 metrekarelik çadırlarda, kalabalık gruplar halinde yaşayan Suriyeliler, yaz aylarında mevsimlik tarım işçisi olarak çalışıyor. Kışın iş bulamayan Suriyeliler, gönüllü vatandaşların kendilerine yaptığı yardımlarla hayata tutunuyor. Çadırlarda kalan çocukların ayaklarında ayakkabı ve çorap olmaması dikkat çekerken, yine temel ihtiyaçlarının birçoğunu karşılayamayan Suriyeli sığınmacıların, pazar yerlerinde atılan sebzeleri toplayarak yemek yaptıkları da görülüyor.

TORBALI’NIN Subaşı Mahallesi’nde yaşayan Suriyeliler, tarım arazilerinin yanı başına kurdukları çamurun içindeki çadırları için de arsa sahiplerine para ödüyor. Çadırda yaşayanlardan 3 çocuk babası olan Ramazan Ali (47), çok zor şartlarda yaşadıklarını, kaldıkları çadırların sağlıksız olduğunu, ihtiyaçlarının birçocuğunu karşılayamadıklarını belirtti.

YALNIZCA Subaşı Mahallesi’nde 18 çadırda yaklaşık 100 kişinin olduğunu söyleyen Ramazan Ali, yazın tarım alanlarında çalıştıklarında günlük 30 TL ile 50 TL arasında yevmiye aldıklarını, kışın ise kimsenin çalışmadığını ve gelen yardımlar ile hayatlarını sürdürdüklerini anlattı. Az da olsa Türkçe konuşabilen Aziz Katvan (22) ise 5 yıl önce Türkiye’ye geldiğini, uzun bir süredir de Torbalı’da yaşadığını söyledi. Evli olan ve ilk çocuğunu da İzmir’de dünyaya getiren Aziz Katvan, acil ihtiyaçlarının bulunduğunu, yardım beklediklerini ifade etti.

TÜRKİYE’DE çok sayıda şiddet gören mülteci kadın olduğunu, ayrıca yine çok sayıda çocuk gelin olduğunu ileri süren Heval Çamlıbel Bayman, şunları söyledi: “Çocuk yaşta kızların evlendirildiğine, hamile olduklarına tanık oluyoruz. Bu insanların yasal bir tanımları yok ve başvurabilecekleri merciler sınırlı. Ciddi bir dil sorunu var ve sağlık problemleri var. Nereye başvuracakları belli değil, kendilerini nasıl ifade edeceklerini bilmiyorlar. Savaş gördüğümüz gibi bir şey değil. Onlar çok zor durumdalar.”

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.