İzmir’de geçtiğimiz aylarda yaşanan depremlerden sonra Torbalı’da prefabrik ve çelik yapılara ilgi arttı. Torbalı’da üreticiler siparişlerin 3-4 kat arttığını belirtirken, emlak danışmanları da küçük metrekareli arsa ve arazi taleplerinin yoğunlaştığını söyledi.
TORBALI’DA yıkılan binaların enkazları kaldırıldı. Ama binlerce vatandaş için korku dolu günler bitmedi. Evi hasar görenler ya da deprem korkusu yaşayanlar yüksek katlı binalara girmekten çekiniyor. Havaların da soğumasıyla birlikte yeni bir çözüm arayan vatandaşlar prefabrik yapıları tercih ediyor. Arsası olanlar prefabrik yapılar için siparişi verirken, kimileri de uygun arsa arıyor.
1+1 FİYATLARI 30 BİN LİRADAN BAŞLIYOR
TORBALI’DA prefabrik yapı üreten firmalar telefonların susmadığını söyledi. Arsası olan vatandaşın ilk aklına gelen seçeneğin prefabrik yapılar olduğunu belirten firma sahipleri, “Firmamız ayda 4-6 ev yapardı, bu hafta ise 16 sipariş geldi. Evin imalatı dışında kurulumu da bize ait ve daha çok Urla, Çeşme, Torbalı ve Foça’ya teslimat yapıyoruz. Deprem ve yangın güvenli evlerde 1+1 fiyatları 30 bin liradan başlıyor” dedi. Prefabrik yapı üreten firma sahipleri, yaşanan deprem korkusundan sonra evinde hasar olanların oldukça temkinli olduğunu ve bu nedenle prefabriklere talebin arttığını dile getirdi. Metrekare fiyatlarının bin ila bin 500 lira arasında değiştiğini söyleyen firmalar, “Arazi sorunu olan ya da maddi olarak zorlananlar 2-3 aile birleşip bu yolu seçiyor” dedi.
ARSA VE ARAZİ TALEBİ DE ARTTI
TORBALI’DA emlak danışmanları da deprem sonrası arsa ve arazi talebinin arttığını söyledi. Pandemi döneminde artan talepten sonra depremin de önemli bir etki yarattığını dile getiren emlak danışmanları , “Son zamanlarda talep yüzde 50 arttı. Kurumsal yatırımcılar olmadığı için küçük metrekareler isteniyor. Arayanlar ‘bana 500 metrekare ile 2 dönüm arası bir yer gerek. İçine prefabrik koyarım sonra da ev yaptırırım’ diyor” şeklinde konuştu.
KİRA FİYATLARI DA ARTTI
EMLAK danışmanları, yaşanan depremden sonra kira fiyatlarının arttığını söyledi. “Ev sahipleri kiraya ortalama 500 lira zam yaptı” diyen emlak danışmanları, “Depremde evi hasar görenler de yüksek binada yaşayanlar da yeni ev arıyor. Vatandaşın ilk tercihi müstakil ev. Ama bu maddi olanaklara bağlı. İmkanları daha sınırlı olan da güvenli apartman istiyor. Bizi arayanlar ‘en çok 4-5 kat olsun’ diyorlar. Bu dönemde zam yapan ev sahipleriyle çalışmıyoruz ve depremzededen komisyon almıyoruz. Ama İzmir’de durumu fırsata çevirenler de var. Vatandaş prefabrik ev ya da kendi yaptıracağı ev için uygun arsa peşinde. Ofisimizi arayanlar oldukça fazla. Aile ya da arkadaşlar ortak alıp yapmak da istiyor. Foça, Sasalı, Seyrek, Urla, Kemalpaşa, Kaynaklar tercih ediliyor. İzmir’de arsa fiyatları yüksek olduğu için hobi bahçeleri öne çıkıyor. Ancak burada kamunun getirdiği yasak endişe veriyor. Vatandaş acaba ev yapsam yıkarlar mı diye kaygı duyuyor” şeklinde konuştu.