SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Torbalı’da kış mevsimi şartları, tam anlamıyla yaşanmıyor

Bu haber 08 Ocak 2024 - 23:08 'de eklendi.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de son 52 yılın en sıcak Aralık ayı yaşadığı belirlendi. Ocak ayının ortalarına gelmemize rağmen kış mevsimi şartları tam anlamıyla yaşanmıyor. Kışın sıcak geçmesinin sebebi olarak son günlerde sıklıkla duyduğumuz ‘küresel ısınma’ gösteriliyor. Torbalı’da da havalar geçtiğimiz kış mevsimlerine rağmen ılık geçiyor

TÜRKİYE’NİN son 52 yılın en sıcak Aralık ayını Meteoroloji verilerine göre açıklandı. Bu veri küresel ısınmanın neden olduğu iklim değişikliklerine yeğane örnek olarak kayıtlara geçti. Aynı zamanda Türkiye’de yağışlar son üç ayda bir önceki yıla göre yüzde 31 azaldı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre 1991-2020 döneminde 4.8 santigrat derece ölçülen ortalama sıcaklık değeri 2023 aralık ayında ise 8 santigrat yani 3.2 santigrat daha yüksek. Bu kadar sıcak bir aralık ayını 1971’den bu yana yaşanmadı. İklimdeki bu değişim Türkiye’ye özel bir durum değil. Diğer birçok ülkede de benzer iklim olayları yaşanıyor.

KÜRESEL ISINMA NEDEN OLUR?

KÜRESEL iklim değişikliğinin temel nedenleri; nüfus artışı ve buna bağlı enerji tüketimi, toprak kullanımı, uluslararası ticaret ve ulaşım gibi diğer insan aktivitelerindeki artış ile sanayinin gelişmesidir. İklim değişikliğinin asıl nedeni küresel ısınmadır. Bunun sebebi ise atmosferdeki “sera gazlarının” artmasıdır. Sera gazı emisyonlarının insan faaliyetleri ile arttığı bilinmektedir. Karbondioksit (CO 2) en önemli sera gazı olup; araç egzozlarından, ısınma amaçlı yakılan yakıtlardan, fabrika bacalarından atmosfere bırakılmaktadır.

KAYAK MERKEZLERİ KAPANDI

EURONEWS’A konuşan bir iklim profesörü yüzyılın sonuna kadar Alplerde kayak sporunun sona ermiş bile olabileceğini söylüyordu. Profesörün abarttığını düşünebilirsiniz ama bu kış yaşananlar sanki yüzyılın sonuna doğru yaşanacakların küçük bir provasıydı.Polonya, Almanya ve Çek Cumhuriyeti gibi kışların sert olduğu ülkelerde geçen hafta sıcak hava dalgası hakimdi. Oysa bu mevsimde birçok yerde kar yağışlarının hüküm sürüyor olması gerekirdi. Sıcaklıkların mevsim ortalamalarının çok üzerinde seyretmesi ve kar yağışlarının olmaması nedeniyle başta İtalya, Avusturya ve İsviçre olmak üzere Avrupa’da bu kış çok sayıda kayak merkezi kapalıydı. Açık olan yerler ise yapay kar ile durumu idare etmeye çalışıyor.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.