SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Torbalı’da incir hasadına sayılı günler kaldı

Bu haber 07 Haziran 2022 - 20:48 'de eklendi.

İncir ağaçlarının olduğu arazilerde son hazırlıklar tamamlandı. Üreticiler, incirlerde ürün kaybına neden olabilecek böceklere karşı önlemlerini alırken, hasadın 1 ay sonra başlaması bekleniyor

TORBALI’DAKİ tarım arazilerinde yazlık mahsullerin hasadı bereketli geçiyor. Devam eden hasadın dışında önümüzdeki günlerde domates hasadının da başlayacağı öğrenildi. Ülke çapında birçok yetiştirici incir hasadına hazırlanıyor. Torbalı’daki üreticilerinde merakla  beklediği incir sezonu  açılmasına sayılı günler kaldı.

ÜRETİCİLER ÖNLEMLERİNİ ALDI

TARIMSAL üretim alanındaki yaygınlaşma eğilimi ile sürekli gündeme gelen Torbalı’da bir dönem büyük rağbet gören fakat üreticilerin getirisi fazla olmadığı gerekçesiyle alternatif ürünlere yönelmesiyle birlikte düşüşe geçen incir üretimi, özellikle son dönemde yine en çok tercih edilen ürünler arasında yer aldı. İncir üreticileri hasadın başlamasından günler önce hazırlıklarını tamamladı. Üreticiler, ağaçlarını böceklenme konusunda kontrol ederek arazilerini zararlı otlardan temizledi. Öte yandan edinilen bilgiye göre incir ağaçlarında bu sene hastalık izine rastlanmadığı öğrenildi.

FİYATI CEP YAKIYOR

İNCİR hasadı farklı bölgelerde yaklaşık 3 ay kadar sürmesi bekleniyor. İncir sezonuyla ilgi konuşan Mustafa Karataş, “İncir sezonu haziran ayının sonunda başlıyor. Eylülün 10’una kadar devam eder. Tabi Torbalı genelinde ağırlık zeytin üreticiliğinde. Fakat özellikle son yıllarda incir de arttı. Çapak’ta 4 çeşit incir ağacı var. Biraz ikisinden bahsetmek gerekirse; Bardakçı yemişi bu yemiş hasadına ilk önce başlanan yemiş çünkü diğer yemiş türlerinden daha çabuk olgunlaşıyor. Yedi veren yemişi ise geç oluyor. Mevsimin sonuna kadar dayanıyor. Bu yemişin tadı diğerlerine nazaran daha güzeldir. İncir hasadının başlamasıyla birlikte aracılar buraya gelerek üreticilerden aldıkları incirleri İzmir merkeze götürüyorlar. Bazı incir yetiştiriciliği yapan aileler ise pazarda kendi ürünlerini satıyorlar“ diyerek sezonun başında incirin pahalı olacağını söyledi.

HİÇBİR ŞEYİ ZİYAN OLMUYOR

BU sene incir sezonda günde yaklaşık 1 ton incir hasadı yapılması bekleniyor. İncirin kilosu sezonun başında 10 – 15 liradan satılıyor. Sezonun ortasına doğru ise incirin fiyatı 5-7 lira inecek. Toplanan incirleri üreticilerden alan toptancılar, inciri iç piyasadaki bakkallarda ve manavlarda alıcı buluyor. Karataş, konuşmasının devamında incirin hem kurusunun hem de yaşının para ettiğini söyleyerek “Aydın yemişi çok fazla alıcı buluyor. Aydın yemişi diğer yemişlerden farklı olarak kurutulmaya daha elverişli. Hem taze hem de kurusunun alıcısı var. Kurutma işlemini üreticiler kendileri yapıyor” dedi.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.