Torbalı’da ikinci el otomobil piyasasında beklenen hareketlilik bir türlü yaşanmıyor. İlçede faaliyet gösteren Mehmet Oto Galeri’nin sahibi Mehmet Tucan, son aylarda satışların belirgin şekilde yavaşladığını belirterek, özellikle sıfır otomobillerdeki kampanyaların ikinci el piyasasını olumsuz etkilediğini söyledi.
SIFIR ARAÇ KAMPANYALARI DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ
OTOMOTİV sektöründe markaların peş peşe açıkladığı indirim ve kredi kampanyalarının tüketiciyi sıfır araçlara yönlendirdiğini ifade eden Tucan, ikinci el ile sıfır araç arasındaki fiyat farkının önemli ölçüde azaldığını belirtti.
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Mehmet Tucan, “Firmalar ellerindeki stokları eritmek için cazip kampanyalar düzenliyor. Bu durum vatandaşın sıfır araca yönelmesine neden oluyor. Böyle olunca ikinci el araçlarla sıfır araç arasındaki fiyat makası da daraldı” dedi.
YÜKSEK FAİZ DE SATIŞLARI ETKİLİYOR
PİYASADAKİ durgunluğun tek nedeninin kampanyalar olmadığını belirten Tucan, ekonomik şartların da alıcıları beklemeye ittiğini söyledi.
Faiz oranlarının yüksek seyretmesi, altın piyasasındaki hareketlilik ve küresel gelişmelerin vatandaşın araç alım kararını ertelediğini dile getiren Tucan, bu nedenle galerilerde beklenen satış rakamlarına ulaşılamadığını ifade etti.
YAKLAŞIK DÖRT AYDIR AYNI TABLO YAŞANIYOR
İKİNCİ el araç piyasasında durgunluğun son birkaç aydır devam ettiğini belirten Tucan, geçen yıla kıyasla satışların daha düşük seviyede olduğunu söyledi.
“Piyasada yaklaşık 3-4 aydır aynı tablo var. Geçen yıl bu dönemlerde satışlarımız daha iyiydi. Şu anda ise alıcılar daha temkinli davranıyor” diye konuştu.
2027 İÇİN UMUTLU
MEVCUT şartların yıl sonuna kadar büyük ölçüde devam edeceğini düşündüğünü belirten Mehmet Tucan, sektörün 2027 yılında yeniden hareketleneceğine inandığını söyledi.
Tucan, “Bizim beklentimiz ikinci el piyasasının yıl sonuna kadar bu seviyelerde seyretmesi yönünde. Ancak 2027 yılında faizlerde ve piyasa şartlarında yaşanabilecek iyileşmeyle birlikte ikinci el otomobil sektörünün yeniden canlanacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.















