SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Torbalı meydan projesi için kritik viraj… Büyükşehir’de ‘yüzde 60’ gerilimi!

Bu haber 02 Aralık 2023 - 1:55 'de eklendi.

Torbalı’da yapılması planlanan meydan projesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Torbalı Belediyesi arasında imzalanacak protokol tartışmalara neden oldu. AK Partili isimler protokolün şartlı yapılmasına karşı çıkarken, CHP’li isimler ise Sayıştay’ı işaret etti.

İZMİR Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı olağan meclisinin 7’nci oturumu gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yokluğunda oturuma Başkan Vekili Mustafa Özuslu başkanlık yaptı. Torbalı’da yapımı yılan hikayesine dönen meydan projesi ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yapılan protokol mecliste tartışmalara neden oldu.

YÜZDE 60’A ALIP YÜZDE 60 YAPILACAK

TORBALI Belediye binası olarak planlanan ancak yapımı yüzde 60 seviyesinde kalan alanın İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi karşılığında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de Meydan Projesinin yüzde 60’ını yapmayı önermesi AK Partili isimlerden tepki ile karşılandı. İlgili gündem maddesinde şu ifadelere yer verildi; “30/11/2022 tarihli ve 05.1434 sayılı Belediyemiz Meclisi Kararı eki olarak uygun görülen ve Torbalı Belediyesi ile Belediyemiz arasında imzalanan protokolün ilgili hükümleri kapsamında, Belediyemize devir edilecek taşınmazlardan tapu devirleri sağlanamayan taşınmazlar nedeniyle mevcut protokolün içeriğinin “Belediyemiz projelerinde kullanılmak üzere Torbalı Belediyesi mülkiyetindeyken Belediyemize bedelsiz devredilen, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında “Spor Tesisi Alanı” kullanımında kalan Pancar Mahallesi, 1684, 2078, 2082, 2083, 2084, 2085, 2086 numaralı taşınmazlar ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planında BHA alanında kalan Tepeköy Mahallesi, 1115 ada, 4 nolu taşınmaz ve üzerinde yer alan ve %60 seviyesinde kaba inşaatı tamamlanan zemin üstü taşınmaz karşılığında, Torbalı Belediyesi mülkiyetindeki Tepeköy Mahallesi, 154 ada, 14 nolu taşınmaz üzerinde yapılacak olan meydan projesi ve inşa edilecek olan yeraltı otoparkının inşa bedellerinin % 60’ının proje desteği kapsamında, Belediyemizce karşılanması” şeklinde değiştirilerek ek protokol düzenlenmesi ve düzenlenen ek protokolün imzalanması için Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tunç SOYER’e yetki verilmesinin oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe – Hukuk Komisyonları Raporu.”

YILDIZ: TORBALI’YA YAPTIĞIMIZ ZULÜMDÜR

GÜNDEM maddesi ile ilgili ilk olarak söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, “Biz geçmişte de konu gündeme geldiğinde Büyükşehir Belediyesi’nin karşılık almadan bu tür çalışmaları yapması gerektiğini söylemiştik. Ancak burada başka bir problem var. Burada diyoruz ki 8 tapuluk yerde 2 tapuyu almışız. Zamanında bağış satılamaz ve devredilemez kaydı ile belediyeye verdiği için İzmir Büyükşehir Belediyesi alamamış. Bunu alamadığı için de alabildiği kadarını yardım edeyim demiş. Ne kadar ekmek o kadar köfte demiş. Torbalı başka bir yerde değil. Torbalı ayrıca CHP’li belediye tarafından yönetiliyor. Siz 2 tapuyu almazsınız ancak bunu size belli bir süre kullanma olarak devreder. Ancak siz tapuyu almadık diye bu kadarlık hizmet veririm demeniz sıkıntılı bi durum. Burası ticarethane değil. Biz iş yapmıyoruz halka hizmet ediyoruz. Belediyemizin Torbalı’ya yaptığı zulümdür” dedi.

HIZAL: NEREYE HARCANACAK 45 MİLYARLIK BÜTÇE?

AK PARTİ Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise, “Bundan 4,5 yıl önce buna benzer devir sözleşmesini İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Bayraklı Belediyesi kendi arasında yaptı. Bu süreç boyunca henüz o hizmet verilmedi. Büyükşehir Belediyesi’nin ilçelere verdiği yardımları inceledim.Toplamda 65 milyonluk ortak protokol ile ilçelere hizmet veriyor. Bir ilçede Torbalı’da olsa Kiraz’da olsa bir ilçede meydan projesi pazaryeri gibi üretimlerin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapması gerektiğini düşünüyoruz. Ancak bakıyoruz Torbalı Belediyesi’ne almanız gereken yeri alamıyorsunuz ve diyorsunuz o zaman şu kadar yer yaparız. Bu ne demek biliyor musunuz? İzmir’in vergi gelirlerinin neredeyse çok büyük bölümü Torbalı’daki Aliağa’daki sanayi tesisi sayesinde oluyor. Onlar yüz veriyor sıfır alıyor. Önergenin şu hali İzmir Büyükşehir Belediyesi için çok ayıp bir önerge. Hep diyorsunuz ya engelliyorsunuz diye. Biz CHP’li bir belediyenin haklarını da koruyoruz. Nereye gidecek 45 milyarlık bütçe?” ifadelerini kullandı.

YÖRÜK: İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DESTEĞİ İLE HAYATA GEÇİRİLECEK PROJE

CHP’Lİ Meclis Üyesi Ufuk Yörük ise amaçlanın farklı olduğunu belirtirken, “Torbalı’da büyümüş biri olarak Özgür bey ve Hakan Bey’e teşekkür ediyorum. Ancak bugün yapılmış işlem yasal bir işlem. Meclis kararı ile yapılmış protokol var ve bu yasal nedenlerle uygulanmış şimdi bunu revize etmemiz lazım. Konuyu samimiyet ötesinde yasallıktan çıkarıp farklı yönlere çıkmayı doğru olmadığını düşünüyorum. İşin temelinde meydan projesi var. Bu yıllardır ilçe gündeminde. Bugün bu protokolün revize edilmesine rağmen yine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile hayata geçecek projeler bu. Projenin esasına karşı çıkmalarının nedeni Torbalı merkezde ilçenin kuruluşundan itibaren belediye hizmet alanı ve kent merkezi olarak hizmet eden alanı var. Burada yeni bir hizmet binası ve meydan yapılması konuşulmasına rağmen AK Parti döneminde hizmet binası çok sakil bir yere taşınmaya çalışıldı. Bizim yapmak istediğimiz o alanı öğrenci yurdu yapıp, belediye binasının olması gerektiği yerde yapmaktır” dedi.

HIZAL: PROJEYE KARŞI ÇIKMIYORUZ

YENİDEN söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Yörük Bey sanırım bizim meydan projesine karşı çıktığımız sandı. Biz projeye karşı çıkmıyoruz. Biz proje yapılırken İzmir Büyükşehir Belediyesi evladından karşılık alarak yardım ve hizmet etsin diyoruz. Biz bu yönde bir karşı duruş ortaya koyuyoruz” diye konuştu.

AYDIN: ‘ADALET’ SÖZCÜĞÜNE HAKSIZLIK OLUR

CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın ise çalışmaların Sayıştay denetiminde olduğunu vurgularken, “Büyükşehir Belediyesi’nin ilçe belediyeleri ile iş birliği yapıp birlikte iş yaptığı uygulamalar farklı bir şeydir. İzBB’in kendi görev ve sorumluluğu kapsamında yaptığı şeyler farklı şeylerdir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 30 ilçeye yaptığı çalışmalar ortadadır. Cuma günü İzBB’nin 45 milyarlık bütçesini tartıştık ve paranın nereye gittiğini konuştuk. Tüm Büyükşehir Belediyesi, belediye kanunları ve Büyükşehir Belediye Kanunlarına göre işleyişlerini yapar. Bu protokol gereğince aktarılan kaynakların hepsi Meclis ve Sayıştay’ın denetimine tabiidir. Bunlarda değişiklik yapmak gerektiğinde yine bunu meclis değerlendirir. Ancak arkadaşlar bu vesile ile farklı konuları dile getirmeye çalışıyorlar. Ancak bu kentten aldığınız vergilerin karşılığını bu kente yatırım yapmıyorsunuz. Şu kadar alıyorsunuz sıfır veriyorsunuz demek kendilerinin partilerinin ismindeki ‘adalet’ sözcüğüne haksızlık olur” diye konuştu.

BOZTEPE: BÜTÇE BİR BÜTÜNDÜR

SON olarak söz alan AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “İzmir verdiğini alamıyor konusunu 1983 yılından itibaren tüm İzmir’deki iktidarlar dile getiriyor. Bunun söylenmesini CHP’ye yakıştıramıyorum. Sosyal demokrat bir belediyecilik söylemlerine yakıştıramıyorum. İzmir’den bu kadar vergi geliyor da, Diyarbakır, Van, Kars, Bingöl, Çorum’u ne yapacağız? Torbalı’da üretilen sigara, Aliağa’da üretilen petrol il orada da kullanılıyor. Ben CHP’yi bu konuda kendisini gözden geçirmesini diliyorum.Türkiye Cumhuriyeti federal bir devlet değildir, bütçesi bir bütündür” diye konuştu. Gerçekleştirilen tartışmalar sonrası ilgili önerge oy çokluğu ile kabul edildi.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.