SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Torbalı Çakırbeyli köyünde 1952 yılından beri kağıt ve okey oynamak yasak.

Bu haber 24 Haziran 2021 - 21:54 'de eklendi.

TORBALI Çakırbeyli köyündeki yarım asrı aşkın süredir süren gelenek, hiçbir değişikliğe uğramadan devam ediyor. 1952 yılında kahvehanelerde oyun oynamanın yasaklanması üzerine o günden beri köyde hiçbir şans oyunu oynanmıyor. 70 yıl önce gençlerin gece geç saatlere kadar kahvehanelerde oyun oynamaları yüzünden işlerin aksaması ve şans oyunlarında kaybedenler tarafından çıkan huzursuzluklar nedeni ile dönemin muhtarı Mehmet Başarır ve köydeki sözü geçen insanlar tarafından karar alınarak kahvehanelerde kağıt ve okey oynanması yasaklandı. Köy sakinleri durumdan memnun olsa da bu alışkanlığın köy içerisinde yasak olduğunu bilen bazı vatandaşlar da diğer köylerdeki kahvehanelerde oyun oynayarak, vakit geçiriyor.

KÖY SAKİNLERİ HALİNDEN MEMNUN

ALINAN karar üzerinden 65 yıl geçmesine rağmen hiçbir şekilde köyde oyun oynanmıyor. Köy muhtarı, “1952 yıllarında köyümüzde dönemin muhtarı tarafından yasaklanma sebebi, köydeki gençlerin gece 1-2’lere kadar oyun başlarında olmaları, sabahları işlerine gitmemeleri sebebiyle yasaklanmış. 1952’den bu yana 70 yıl olmuş ve bu yasak o zamandan bu yana devam ediyor Bizde bu geleneği hala sürdürmek istiyoruz, gençlerimizden de bu konuda çok talep var. Eskiden muhtar olmadan önce de hep ’Oyun getireceğim’ diye düşünürdüm ama bu sorumluluğu üzerimize alınca daha ağır basıyor. İlerleyen yıllarda ne olur bilemeyiz ama şimdilik böyle bir düşüncemiz yok” dedi.

KÖYDE HERKES İŞİYLE İLGİLENİYOR

KÖYDE insanların işine gücüne bakabildiğine işaret eden Muhtar, “İnsanlarımız mahallede gündüzleri işine gücüne gider, akşamları gazetesini, kitabını okur muhabbetini yapar. Köylülerin çoğu memnun çünkü köyümüzde kavga gürültü olmuyor, herkes işinde gücünde. Yeni yetişen gençlerden bazıları ısrarcı oyun getirme konusunda ama her köyün de bir özelliği ile anılması lazım. Bizim burası da sessiz sakin bir emekli köyü, emeklilerin şehri olsun şekilde geliştirmek istiyoruz köyümüz. Bir huzur var” ifadelerini kullandı.

700’E yakın nüfusun bulunduğu köyde oturan vatandaş günü gazete okuyup sohbet ederek geçiriyor. Köydeki geleneklerden çok memnun olduklarını dile getiren köy sakinleri, boş zamanlarını gazete okuyarak geçirdiklerini söyledi. Köy sakinleri, “Tarladan çalışmaktan geldim şu anda ama boş zamanlarımı gazete okuyorum. Ben 67 yaşındayım oyun bilmiyorum. Çok güzel bir örnek babalarımızın, dedelerimiz 50’den sonra kaldırmış. Boş zamanlarımızda gazete okuyoruz, çalışmaya gidiyoruz. geldiğimizde kitap gazete okuruz, diğer günlerde tarlada çalışırız. Tekrar geldik mi kaldığımız yerden kitabımıza devam ederiz” dedi.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.