SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Şüpheli SMS’lere bakmayın, tek tık’la tüm kredi kartı bilgileriniz gidebilir

Bu haber 21 Aralık 2023 - 1:11 'de eklendi.

Şirketlerden gelen kampanya, indirim SMS’leri yeni dolandırıcılık türlerine kapı araladı. Vatandaşı dolandırmak için büyük firmalardan gelmiş izlenimi veren bazı SMS’ler yüzünden binlerce vatandaş mağdur. Gelen SMS’i sorgulamadan açanların tek tık’la kredi kartı bilgilerinin dolandırıcıların eline geçebildiği uyarısı yapıldı.

DİJİTAL İş Geliştirme Uzmanı Berat Kızılel, vatandaşların yeni dolandırıcılık yönteminden kurtulmalarının yollarını açıkladı. Özellikle son dönemde, telefonlara “kargonuz ulaşmadı” mesajı gönderildiğini, bu tür bir mesaj gelmesi halinde asla bağlantıya tıklanmaması gerektiğini söyleyen Kızılel, şunları kaydetti:

“BÜYÜK FİRMA İSİMLERİNİ KULLANIYORLAR”

“GÜN içinde bilmediğimiz, ismini duymadığımız firmalardan defalarca sms alıyoruz. Bunun çoğu kampanyalar hakkında bilgilendirme mesajları oluyor. Bir de bunun dolandırıcılık ayağı var. Mesela büyük firmalardan gelmiş gibi SMS’ler gönderiliyor ve linke tıklamanızı istiyor. Bir kaç ikna ve yönlendirme cümlesi ile vatandaşı korkutarak ya da baskı altına alarak bilgilerini paylaşmaları isteniyor. Bir diğer yöntem link yönlendirmeleri. Bu linke tıkladığınız anda tüm bilgileriniz karşı tarafa ulaşıyor. Bilgileri kopyalayıp ciddi mağduriyet yaratıyorlar. Bir de şans oyunları adı altında ciddi bir dolandırıcılık furyası başladı. Son dönemde bu dolandırıcılık yöntemleri inanılmaz yaygınlaştı ve kesinlikle dikkatli olmak gerekiyor.”

“KARGONUZ ULAŞIR, MERAK ETMEYİN”

“İŞ başvurunuzun sonucu hakkında sözde bilgilendirme yapacakları gibi, kargonuz ulaşmadı gibi bir sürü yanıltıcı ve kötü niyetli mesajlar alabiliyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken husus; link gerçekten resmi siteye ait bir link mi? SMS’i gönderen numara gerçekten resmi kuruluşa ait bir numara mı? Bunlara odaklanmak gerekiyor. Yani iddia ettiği markaya ait mi diye sorgulamak gerek. Kargonuz size ulaşmadıysa, muhakkak ulaşır merak etmeyin. Mesaja tıklamak yerine, hangi firma ismi dolandırıcılığa konu olduysa direk o firmanın bir şubesine gidip sorun daha mantıklı!”

“MAİLLERİNİZE DİKKAT EDİN!”

“BU aralar maille dolandırma yöntemleri de çok yaygın. Dışarıdan gelen bildirimlere, tanımadığınız bilmediğiniz kişi ve adreslerden gelen maillere kesinlikle bakılmaması gerekiyor. Bir bildiri dışarıdan, tanımadığınız bir kişi ya da bağlantıdan geliyorsa 2 kez birkaç parametreyi sorgulamakta fayda var. Birincisi, büyük firmalar sizden kimlik bilgisi, kredi kartı bilgisi gibi bilgilerinizi istemez. Bu durumda sizden özel bilgilerinizi istiyorsa kesinlikle vermemek gerekiyor.”

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.