SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Sun Tekstil’den NTT DATA ile sürdürülebilirlik alanında iş birliği

Bu haber 22 Ekim 2023 - 22:34 'de eklendi.

Sürdürülebilirlik ve dijital dönüşüm çalışmalarını her geçen gün geliştiren Torbalılı Sun Tekstil firması, NTT DATA ile Sustainability Manager yazılımı tedarik zinciri modülü geliştirilmesi kapsamında gerçekleştirdiği iş birliğiyle sürdürülebilirlik dönüşümünde önemli bir yol kat etti. Firma bu proje sayesinde tedarikçilerinden müşterilerine kadar tüm sera gazı emisyonu verilerini dijital olarak izlenebilir kılacak

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ve dijital dönüşüm kavramlarının birbirinin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Sun Tekstil Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sabri Ünlütürk, “Avrupa Birliği’nin sürdürülebilirlik hedefleri, Türkiye ekonomisinin önemli kaldıraçlarından biri konumundaki tekstil sektörünü harekete geçirdi. Yeşil mutabakat ve döngüsel ekonomi gereği artık önümüzdeki dönemden itibaren bizim ana pazarımız olan Avrupa Birliği’nin sürdürülebilirlik regülasyonları daha katı uygulanır hale gelecek. Dolayısıyla firmaların bunları en şeffaf şekilde raporlayabilmeleri ve raporlayabilmek için de izleyebilmesi gerekiyor. Sun Tekstil olarak Türkiye’nin batısından doğusuna 200’ün üstünde tedarikçimiz var. 200 tedarikçinin hem üretimde kullandığı yakıtları, enerjileri, dolaylı olarak kullandıkları enerjileri hesap edip, neden oldukları sera gazı emisyonlarını ölçümleyip raporlamak ve bunların azaltılması için aksiyon planlarını uygulamak elzem hale geliyor. Tüm tedarik zincirini kapsayacak ve detaylı aksiyon planları çizmemizi sağlayacak verileri izlerken manuel bir sistemde ilerlemek pek mümkün değil. NTT DATA ile yaptığımız iş birliğinde, geçmişte sürdürülebilirlik alanında edindiğimiz bilgi birikimini teknolojiyle birleştirip özel bir platforma kavuştuk. Bu platform sayesinde de bütün tedarikçilerimizden bu verileri çok sağlıklı bir şekilde toplamaya başladık. Bir süre sonra da detaylı verilerin hepsini şeffaf bir şekilde hem tedarikçilerimizle hem de müşterilerimizle paylaşabilir hale geleceğiz.

“GÜÇLÜ BİR DİJİTAL İZLENEBİLİRLİK ALTYAPISINA ERİŞTİK”

NTT DATA ile iş birliğinde hayata geçirdiğimiz projemiz, çok yakın dönemde canlıya aldığımız bir süreç olmasına rağmen güçlü bir dijital izlenebilirlik altyapısına eriştik. Yakın gelecekte karşılaşacağımız regülasyonlarda da zorunlu hale gelecek bu raporlamalara erken uyum sağlayan firmalar arasında yer aldık. Tedarikçilerimizden gerçekleştirdikleri faaliyetlere ilişkin verilerini ilk elden detaylı kırılımlar ile toplayabiliyor ve tüm kalemler için sundukları kanıt dokümanlarıyla doğrulayabiliyoruz. En önemli etkilerden biri ise proje kapsamında geliştirdiğimiz kullanıcı dostu ara yüz ile tedarikçilerimizi uzman istihdam etmeye mecbur bırakmadan, yalın ve fazla iş yükü yaratmayan bir çözüm geliştirmiş olmamızdır. Ekiplerimiz verileri online platformda etkin şekilde izleyerek ve sonrasında veriye dayalı gelişim planları oluşturarak tedarikçilerimizin emisyonlarını azaltacak daha etkili projeler hayata geçirebiliyor. Büyük bir potansiyel gördüğümüz bu değerli iş birliği ve ürünün kullanımı ile yakın gelecekte çarpıcı sayısal verileri de kamuoyuyla paylaşacağımıza gönülden inanıyoruz. Bu dijital altyapının yaygınlaştırılması ile ülkemizin 2053 net sıfır emisyon hedeflerine katkı sağlanacağımızı ve endüstri kaynaklı emisyonların azaltabileceğini öngörüyoruz.

İLAVE YATIRIMA GEREK KALMAYACAK

GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ iş birliği sayesinde tedarikçilerimiz ilave bir yatırım yapmadan bizim ana platformumuzun üzerinden yalın ve kullanıcı dostu ekranları kullanarak tüketim verilerini sisteme girebilecek ve bu durum eş zamanlı olarak hem tedarikçilerimizin hem de bizim sera gazı emisyonlarımızı detaylı kırılımlarla görebilmesine olanak sağlayacak. Kullanıcılara bu dönüşüm kültürünün çok iyi anlatılıyor olması gerekiyor. Toplanılan veri yüzde yüz doğru ve güvenilir bir veri değilse, sağlıklı bir analiz yapıp doğru kararlar vermek mümkün değil. Bütün kullanıcılara bu dönüşüm kültürünün çok iyi anlatılıyor olması gerekiyor.” şeklinde konuştu. Sun Tekstil, NTT DATA iş birliği hakkında daha detaylı bilgiler de veren Ünlütürk, şöyle devam etti:

“SONUÇLARIMIZA ANLIK VE DOĞRU RAPORLAMALARLA ULAŞABİLİYORUZ”

“NTT DATA ile birlikte birçok keyifli projeye imza attık. Yürüttüğümüz her bir proje sonunda hedeflediğimiz iş sonuçlarına başarı ile ulaştık. Sustainability Manager projemizin ise tekstil sektöründe sürdürülebilirlik alanında referans niteliği taşıyan bir proje olduğunu düşünüyor ve sektörün geleceğine önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. NTT DATA’nın bizlere sunmuş olduğu doğru modellemeler ve yönlendirmeler, projelerimizin başarıya ulaşmasında büyük rol oynayacaktır. Sürdürülebilirlik yolculuğumuza çok uzun süre önce başladık. Sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik AB sınırda karbon vergisi uygulamalarının başlaması gibi önümüzdeki dönemde bütün şirketlerimizi bekleyen uyum süreçleri mevcut. Ne mutlu ki bu alanda yolculuğuna erken başlayan öncü şirketlerden biri olmayı başardık. Öncelikle kendi bünyemizde dijital olgunluk endeksimizi geliştirdik ve mevcut durumumuzu ölçmeye başladık. Sun Tekstil’de 2022 yılında %92'si 10'dan fazla ülkeye ihraç edilen toplam üretimimizin %64’ünde sürdürülebilir hammadde kullandık. Öte yandan bağlı ortaklığımız Ekoten Tekstil’de 2001 yılından bu yana toplam su tüketimimizde %51, son 10 yıl içinde sera gazı emisyonlarımızda %45 azalma sağladık. 2019’dan bu yana GES sistemimizle yılda ortalama 1.410.000 KWh elektrik enerjisi üretirken, 2020’den itibaren şebekeden elektrik enerjisi tüketimimizi I-REC sertifikalı %100 yenilenebilir enerji kaynağıyla dengeledik” dedi.

“OLDUKÇA MESAFE KAT ETTİK”

ÖNÜMÜZDEKİ dönemde de tüm firmaların önünde zorlu bir yolculuk olduğunun altını çizen Ünlütürk,  “Sera gazı emisyonlarını azaltıp, sektörümüzün iklim kriziyle mücadelesine katkı vermek ve tekstil sektörünü iklim değişikliğinden daha az etkilenecek dayanıklı bir sektör yapısına dönüştürme çabası içerisindeyiz. Biz de birçok konuda olduğu gibi bu konuda öncülük misyonumuz olduğuna inanıyoruz.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.