SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Sıfır otomobilde fiyatlar yükseldi! İkinci elde talep arttı, fiyatlar tavan yaptı

Bu haber 27 Ocak 2024 - 0:08 'de eklendi.

Ege Otomotiv Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, otomobil fiyatlarına gelen artışın yıl sonunda yüzde 100’e ulaşacağını söyledi. Torun ayrıca, “Pazarda alıcı yok. Geçtiğimiz yıldan otomobile olan çılgınlık yerini durağana bıraktı” dedi

DÖVİZ kurlarındaki ve maliyetlerdeki artış gibi nedenler dolasıyla sıfır otomobilde fiyat yükseldi. Sektör temsilcileri yılbaşından sonra artışa geçen fiyatların yıl sonunda yüzde yüze ulaşacağını kaydetti. Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, Egedesonsöz’e yaptığı değerlendirmelerde, “Asgari ücrete gelen zam, yılbaşında işletme maliyetlerine gelen zamlar, personel giderleri eklendiğinde zamlar rakamlara yansıdı” dedi.

DURGUNLUK HAKİM

TORUN, geçtiğimiz yıl Eylül ayından sonra, ikinci el otomobile olan rağbetin azaldığını ifade ederek, “Bunun iki etkeni var. Sıfır araca erişim çok daha kolaylaşmaya başladı. Sıfır araçta finansmana erişimin zorlaşması ile ikinci el tercih edilmesi. Fiyatlar olması gereken yere doğru çekildi. Pazarda alıcı yok. Geçtiğimiz yıldan otomobile olan çılgınlık yerini durağana bıraktı” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE PATENT SAHİBİ DEĞİL

GEÇTİĞİMİZ yıldan bugüne kadar fiyatlarda yüzde 162 artış yaşandığını aktaran Torun bu yıl sonuna kadar da yüzde 100 zamma ulaşılacağını kaydetti. Torun, “Geçtiğimiz yıl 1 milyon 250 bin adet araç satıldı. Türkiye kendi rekorunu kırdı. Son 20 yılda böyle bir satış yok. 800 bini ithal araç. Türkiye’de üretilse bile patent sahibi Türkiye değil. Paralar burada kalmıyor gidiyor ama istihdam yaratma bir avantajı var” diye konuştu.

ELEKTRİKLİ ARAÇTA ÇİN LİDER

ELEKTRİKLİ araç satış adetlerinin gün geçtikçe yükseldiğine dikkat çeken Torun, “Elektrikli araç satışı 2022 yılından 2023’e yüzde 844 artış gösterdi. 2023 yılında ise 72 bin 179 adet satıldı ve yüzde 844 oranında bir artış yaşandı. Hibrit otomobil satışları ise 104 bin 800 adete yükseldi. Elektrikli araçla ilgili hükümetin aldığı önlemler dolayısıyla araç satışı 72 binde kaldı. 2022 yılında dünyada 87 milyon adet araç üretildi, bunun 38 milyon adedini Çin üretti. Onu takip eden en yoğun üretici ise ABD. Otomativ Çin’i bir tehdit olarak görüyor” diye belirtti.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.