SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Şehirden köye dönüşler hızla devam ediyor

Bu haber 01 Şubat 2023 - 1:32 'de eklendi.

Pek çok çalışanın hayali, işini bırakıp şehir yaşantısından sıyrılarak hayalindeki köye ya da sahil kasabasına yerleşmektir. Ancak bunu yapmak o kadar kolay değil. Aler Emlak sahibi İlker Aler, köylerdeki zeytinlik ve tarım arazilerinin prim yaptığını, İzmir dahil diğer şehirlerden de ‘şehirden köye’ dönüşün başladığını söyledi.

TORBALI’NIN nüfusu 210 bine dayandı. Nüfus ayrıntılarına bakıldığında yüzde 70’in merkezde yaşadığı görülüyor. Oysa bir zamanlar ilçenin kırsal kesimindeki nüfus, şehir merkezinde ikamet edenlerin neredeyse 4 katıydı. Binde 49’a ulaşan büyüme hızı ile Türkiye’nin büyüme hızını 3’e katlayan Torbalı’nın gelişim ayrıntılarına baktığımızda köy ve şehir arasında büyük bir göçün yaşandığı görülüyor.

TORBALILARIN köylerden merkeze geçmesinin başlangıcı ise yaklaşık 10 yıl öncesi. Verimli topraklara sahip olması nedeniyle bir zamanlar tarımın başkentiydi. Halen bu özelliğini koruyan Torbalı, gelişen sanayi ile birlikte sanayinin de merkezi oldu. Bu gelişme, tersine göçün de yaşanmasına neden oldu.

TORBALI’DA hizmet veren Aler Emlak sahibi İlker Aler, 50 yıl önce şehir merkezinde sadece 11 bin kişi ikamet ederken, kırsal bölgelerde ise tam 32 bin kişi yaşadığını, bugün ise tam tersi yaşandığını söyledi. Adeta, “Köyden indim şehre” sözünün hayat bulduğu Torbalı’da köyler adeta boşalmış durumda.

BİR zamanlar 57 bin olan kırsal kesim nüfusu şimdilerde 15 bin civarında. 50 yıl içerisinde ilçenin kırsal alanındaki yaşayan vatandaşlar, iş imkânları nedeniyle şehir merkezinin yolunu tuttu. Şimdilerde köyler hobi amaçlı merkezin keşmekeşinden kaçanların tercihi.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.