SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Seçim öncesi çarpıcı araştırma… İzmir’de yüksek ‘kararsız’lık!

Bu haber 19 Mart 2024 - 0:34 'de eklendi.

İntegral Araştırma Şirket Koordinatörü, Gazeteci Ümit Yaldız, yaptıkları kamuoyu araştırmasında çarpıcı detaylar olduğunu söyledi. Yaldız, “Şimdiye kararsız kitlenin yüzde 6’ya düşmesi gerekirdi. Yüzde 15’lerde hala. Sandığa gitmeyeceğim diyenler var. Öfkesini sürdürenler var. Öyle bir şey yaşanıyor ki son 1 haftada ikna oluyor ve sandığa gidiyor. Tüm bu ihtimaller biz net bir oran açıklamaktan alıkoyuyor. Hamza Dağ 1-2 puanla seçim kazanırsa benim için sürpriz değil, Cemil Tugay 10 puan farkla kazansa da sürpriz değil” dedi.

İNTEGRAL Araştırma Şirketi Koordinatörü, Gazeteci Ümit Yaldız, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı. Programın ana konusu 31 Mart Yerel Seçimleri oldu.

İKİ TARAFTA DA İŞLER KOLAY DEĞİL

EKONOMİDE yaşanan sıkıntıların iktidarı, Mayıs Seçimleri sonrası muhalefette yaşanan dağılma sebebiyle seçmenlerin alternatif partileri değerlendirmeye başladığını ve bunun kararsızlığa yol açtığının altını çizen Yaldız, “bir zamanların Millet İttifakı 7 parçaya bölündü. Millet İttifakı’nın tüm unsurlarının adayı var. Herkes kendini ifade etmeye çalışıyor. Cumhur İttifakı kendince daha blok duruyor. Yeniden Refah Partisi kendince aday çıkardı. Uygun pazarlık şartları oluşmadı. Erdoğan sonrasına hazırlık yapıyorlar. Altılı Masa’da hepsi birbirine adeta rest çekmiş durumda. Herkesin büyükşehirde ilçelerde adayları var. Bu parçalanmış duygusu CHP’nin şemsiye partisi olma durumunu ortadan kaldırdı. Psikolojik üstünlüğü İzmir’de bile tehlikeye attı. Karşı taraf için işler kolay değil. Ekonomi çok ciddi can yakıyor. Emeklinin dar gelirlinin, yoksulun sitemleriyle muhatap olmak durumundalar. Sosyal belediyecilik vurgusu yapmak zorundalar. Madalyonun diğer tarafında 8 parçaya bölünmüş bir durum var. İç rekabet giderek keskinleşiyor. Herkes partilerine bir sonraki seçim için taban tutmak adına taraf tutmuş durumda. Zafer Partisi, sürecin gözde parti durumunda… Yüzde 2-3, bazı yerlerde daha fazla oy oranına ulaştığı görülüyor, Yeniden Refah öyle, İYİ Parti ‘yıkılmadım ayaktayım’ diyor. Bunların hepsi yüksek kararsızlığa sebep oluyor” dedi.

DAĞ 1-2 PUANLA SEÇİMİ KAZANIRSA SÜRPRİZ DEĞİL, TUGAY 10 PUAN FARKLA KAZANSA DA SÜRPRİZ DEĞİL

KARARSIZLARIN seçim sonucunu tayin edeceğini belirten Yaldız, “İntegral Araştırma’nın anketinde iki parti arasında büyükşehirde 4-5 puan fark olduğunu ve yüksek kararsızlık olduğunu söylemiştim. Bu anket o gün için doğrudur. Aradan 1 hafta geçmiş, faktörler değişmiş, araştırma da değişir, vatandaşın görüşü sabit değil. Şubat’ın sonu, Mart’ın ilk haftası böyleydi tablo. Başa baş bir mücadele var dedik. Genel Başkan Özgür Özel de dün verdiği mülakatta da aynı şeyi söyledi. Kararsızları dağıtmayınca böyle dağıtsanız bile fark çok artmıyor. Kararsızların yüzde 70’i Hamza Dağ ile Cemil Tugay arasında kararsız. Normalde matematiksel olarak AK Parti’nin İzmir’i kazanması imkansızdır. Bu seçimde matematiksel mümkünlük var. Hamza Dağ 1-2 puanla seçimi kazanırsa benim için sürpriz değil, Tugay 10 puan farkla kazansa da sürpriz değil” şeklinde konuştu.

İZMİR’DEKİ TÜM KARARSIZLIĞI CEMİL TUGAY’A BAĞLARSAK HAKSIZLIK ETMİŞ OLURUZ

KARARSIZ seçmenlerin büyük çoğunluğunun muhalif seçmen olduğunu altını çizen Yaldız, “Muhalefet cephesi paramparça… Herkes aday çıkardı. Tüm bunlar kararsızlığın ana sebebi. Seçmen diyor ki genel seçimde oy verdiğim partinin adayına mı vereyim, farklı partinin adaylarından birine mi vereyim? Birinde hizmet proje odaklı Hamza Dağ önde duruyor, daha fazla güven veriyor. Belediye başkanlığı yöneticilik anlamında… Diğer tarafta yıllarca bir şekilde vatandaşın arkasına sığındığı İzmri’in değerleri, yaşam tarzı var. İzmir’e biçilmiş bazı elbiseler, gömlekler var. Bunların arkasında vatandaş ikilemde kalabiliyor. İdeoloji ve siyasi görüş noktasında ikilemde kalabiliyor. Hamza Dağ ile Cemil Tugay arasında kişisel bir seçim olsa Hamza Dağ alır. CHP seçmeninden CHP’ye mesaj vermek isteyen bir kesim var. AK Parti’ye mesaj vermek isteyen seçmenler olduğu gibi. Orada da bir kararsızlık var. YRP, İYİ Parti seçeneği var. Her iki partiyle ilgili tam bir tatmin duygusu yok. Biri ekonomiyi kötü yönetiyor. Gelir adaletsizliği var. Diğerinde değişimi kağıt üzerinde bırakıp adaylardan duyulan memnuniyetsizlik var. Çok büyük anlamlar atfedilen büyük seçimin ardından yaşanan duygusal kopuş var. O da tam anlamıyla bitmiş değil. Daha çok muhalefet seçmeni kararsız… 14 Mayıs seçimindeki duygu kırılması devam ediyor. Asıl sebep o zaten. Adaydan kaynaklı olanlar var ama biz İzmir’deki tüm kararsızlığı Cemil Tugay’a bağlarsak haksızlık etmiş oluruz. CHP ile yol ayrımı yaşayan seçmenler var. 14 Mayıs’ta kendi eliyle seçimi verdiğini düşünenler, 25 senelik yerel iktidar tecrübesinden memnuniyetsizlikleri, yorgunlukları olan seçmenler var. Bir el freni çekmemiz lazım diyenler var. Bazen bu duyguyu anketöre de söylemeyen sandıkta söyleyecek olanlar var. CHP hala adayları noktasında kendi tabanını ikna edemiyor. Günün sonunda seçmen tıpış tıpış oyunu vereceklerine güveniyorlar” açıklamasını yaptı.

ŞİMDİYE KARARSIZ KİTLENİN YÜZDE 6’YA DÜŞMESİ GEREKİRDİ

YALDIZ şunları söyledi: “CHP favoridir. CHP kazanır algısı hala çok yüksek. Açık ara kazanır duygusu gitmiş. Az farkla kazanır duygusu var. Risk tabii ki var. Son 15 gün kala CHP’nin kendi iç birlikteliğini göstermek adına aracı kurumlar eliyle zoraki fotoğraflar veriyorsunuz, vatandaş bunlara bakıyor, 25 senelik hizmet memnuniyetini bir kenara koyuyor. Şimdiye kararsız kitlenin yüzde 6’ya düşmesi gerekirdi. Yüzde 15’lerde hala. Sandığa gitmeyeceğim diyenler var. Öfkesini sürdürenler var. Öyle bir şey yaşanıyor ki son 1 haftada ikna oluyor ve sandığa gidiyor. Tüm bu ihtimaller bizi net bir oran açıklamaktan alıkoyuyor”

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.