SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Psikolog Adıgüzel uyardı: ‘B ve D vitamini eksikliği depresyona yol açabilir’

Bu haber 14 Kasım 2023 - 20:24 'de eklendi.

Toplumda sıklıkla görülen sorunlardan biri de depresyon… Eğer ki  ‘konsantrasyon eksikliği, kararsızlık, kilo kaybı veya kilo alma, değersiz-suçlu-yorgun hissetme ya da enerji kaybı, yavaş hareket etme ve düşünme, depresif duygu durumu, intihar eğilimi gibi durumlardan en az 5’ini iki hafta süreyle kendinizde gözlemliyorsanız dikkat edin! Depresyon da olabilirsiniz. Torbalılı Psikolog İlayda Adıgüzel, depresyonun birçok etkene bağlı olabileceği gibi vitamin eksikliklerinin de bu bozukluk üzerinde etkisi olduğunu ifade etti.

DENEYİMLİ psikolog, “Özellikle B1, B3, B5, B6, B12 gibi vücutta depolanamayan vitaminlerin vücuttaki eksikliklerinde depresyon belirtileri gözlemlenebilir. B1 Vitamini: yorgunluk, halsizlik, depresyon gibi durumlara yol açarken, ayrıca hafıza problemlerine, iştah bozukluğuna, uyku problemlerine de yol açabilir.

B3 VİTAMİNİ: gerginlik ve anksiyeteye, ayrıca mental ve fiziksel yavaşlığa sebep olur. B5 Vitamini: Bu vitamin eksikliğinin belirtileri, bitkinlik, kronik asit ve depresyondur. B6 Vitamini (Prioksidin): B6 vitamini Serotonin, melatonin ve dopaminin üretimine katkı sağlar. Eksikliğinde çeşitli ruhsal bozukluklar görülebilir. B12 Vitamini: Eksikliği ruh halinde ani değişimlere ve hatta halüsinasyonlara, maniaya sebep olabilir.

DEPRESYON hastalarında yapılan ölçümlerin %87 sinde D vitamini düzeyleri 20 ng/ml altındadır. Yapılan araştırmalarda halk arasında mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin hormonunun kişilerin güneş ışığına maruz kalması durumunda yükseldiği belirlendi” diye konuştu.

PSİKOLOG İlayda Aıgüzel, önemli bir de uyarı yaparak, “Kış aylarına girilmesiyle birlikte kapalı alanlarda daha çok vakit geçirerek ve yağışlı, bulutlu, karlı havalara maruz kalınacağı için kendinizi her zamankinden daha yorgun, bitkin ve mutsuz hissedebilirsiniz. Bu da D vitamini eksikliği ile karşı karşıya olduğunuzu gösterir” şeklinde konuştu.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.