SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

‘Pnömoni, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır’

Bu haber 30 Mayıs 2022 - 22:44 'de eklendi.

Tınaztepe Torbalı Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Semih Ağanoğlu, Pnömoni’nin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirtti.

GÖĞÜS Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Semih Ağanoğlu, Pnömoni ‘zatürre’ akciğerleri etkileyen ve çoğunlukla da bakteri, ya da virüslerin neden olduğu bir enfeksiyon hastalığı olduğunu söyledi. Pnömoni’nin genellikle hasta kişilerle doğrudan temas nedeniyle bulaştığını ifade eden Ağanoğlu, “Sağlıklı bir kişide akciğerleri oluşturan içi hava dolu kesecikler (alveoller), zatürre geçiren hastada, zatürreye neden olan mikrobun akciğerlere ulaşmasını takiben, sıvı ve iltihap hücreleri ile dolar. Bu durum zatürre geçiren hastanın soluk alıp vermesini zorlaştırır ve kanında oksijen düzeyinin düşmesine neden olur. Zatürre geçiren hastaya uygun tedavi verilmezse, hastalık giderek daha fazla akciğer alanını etkiler ve sonunda hastanın ölümüne neden olabilir” dedi.

‘RİSKLİ YAŞ GRUPLARI, BEŞ YAŞ ALTI ÇOCUKLAR VE 65 YAŞ VE ÜZERİ YAŞLILARDIR’

TINAZTEPE’Lİ Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uzman Dr. Semih Ağanoğlu, “Mikropların akciğere ulaşarak zatürre oluşturması, üşüme-titreme, yüksek ateş, öksürük, balgam çıkarma, göğüs ağrısı, halsizlik, terleme gibi çeşitli şikâyetlere yol açmaktadır. Bazı zatürre türlerinde, halsizlik, iştahsızlık, kas ve eklem ağrılarını takiben sinsi başlangıçlı kuru öksürük, hafif ateş, bulantı, kusma ve baş ağrısı görülebilir. Beş yaşından daha küçük çocuklarda ise bu şikâyetler dışında sık soluk alıp verme, soluk alıp verirken akciğerden ses duyulması (hışıltı), beslenme güçlüğü, gibi başka şikâyetler de olabilir. Bu şikâyetlerle başvuran hastanın muayenesi ve akciğer grafisinde saptanan bulgular ile hastalığa kolayca tanı konulabilir. Pnömoni’nin aşılama, yeterli ve dengeli beslenme ve çevresel koşulların iyileştirilmesi yolları ile önlenebiliyor. Bunun yanı sıra, bebeklerin anne sütü ile beslenmesi, kişisel hijyen kurallarına dikkat etmek, hava kirliliğinin önlenmesi, sigara içilmemesi, çocuklarda pasif sigara dumanına maruziyetinin ortadan kaldırılması gibi önlemler de hastalık açısından gerekli ve önemlidir. Hastalık açısından iki önemli riskli yaş grubu beş yaş altı çocuklar (özellikle 2 yaş altı) ve 65 yaş ve üzeri yaşlılardır. Zatürrenin beş yaş altı çocuklar arasında en önemli ölüm nedeni olduğu ifade edilmektedir” diye konuştu.

‘ZATÜRREDEN KORUNMAK İÇİN AŞILANMA ÖNERİLMEKTEDİR’

PNÖMONİ’NİN 65 yaş ve üzeri kişilerde özellikle farklı hastalıkların varlığında öldürücü olabildiği uyarısında bulunan Tınaztepe’li Göğüs Hastalıkları Uzmanı, “Bununla birlikte, hastalığın sıklığı da daha genç yaş gruplarına göre 65 yaş ve üzerinde yüksektir. Zatürreden korunmak için aşılanma önerilmektedir. Çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar (Astım, KOAH gibi kronik akciğer hastalığı bulunanlar, diyabet, kronik böbrek yetmezliği, kronik karaciğer hastalığı ve bağışıklığı baskılayıcı hastalığı olanlar) rutin aşılama programı çerçevesinde zatürre aşısı olmalıdırlar” şeklinde konuştu. Pnömoni’nin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu hatırlatan Ağanoğlu, zamanında tanı konmayıp tedavi edilmeyen hastalarda ise ölümle sonlanabildiğini sözlerine ekledi.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.