SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Özel eğitim nedir ve neden önemlidir?

Bu haber 25 Eylül 2021 - 19:19 'de eklendi.

Özel Soğukçeşme Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi kurum Müdürü Psk. Gökhan Ezgin, ‘özel eğitim nedir ve neden önemlidir’ sorularına cevap verdi.

PSK. EZGİN, “Özel eğitim ve rehabilitasyon alanında 2012 yılından beri Psikolog olarak çalışmaktayım. Son 4 yılda ise Psikolog/Müdür olarak görev yapmaktayım. Özel gereksinimi olan birçok bireyin ihtiyacına yönelik çalışmalar yaptım farklı birçok kurumda görev aldım. Şimdi ise göreve ilk başladığım Özel Soğukçeşme Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde kurum müdürü olarak görevime devam etmekteyim. Özel eğitime gereksinim duyan öğrencilerimiz ve velileri için bu alanda sıkça sorulan özel eğitim nedir ve neden önemlidir?  Sorusunu Edindiğim birikim ve tecrübelerime dayanarak cevaplamaya çalışacağım.

ÖZEL EĞİTİM NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR?

ÖZEL eğitim dediğimizde normal okullarda ki eğitimden farklı bir eğitim modeli gerektiren bire bir eğitim şeklidir. Bireylerin yeterliliklerine ve gelişim özelliklerine bakılarak, sosyal, fiziksel, akademik ve psikolojik gereksinimlerini karşılamaya yönelik özellikle bu alanda kendini geliştirmiş personel tarafından, özel olarak hazırlanmış eğitim programları, araç-gereçleri ve yöntemleri ile sürdürülen eğitimdir.

ÖZEL gereksinimli birey dediğimizde aklımıza ilk gelen, görme, işitme, ortopedik, psikopatolojik problemleri olan, sosyal yönden uyumsuz, zihinsel olarak destek eğitime ihtiyaç duyan bireyler, yani özel gereksinimi olma durumu gelmektedir. Aslında biz Özel Soğukçeşme Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olarak bunu daha anlaşılır hale getirmek istedik. Bu yüzden diyoruz ki,

Çocuğunuz okuma yazma bilmiyor mu?

Çocuğunuz konuşamıyor mu?

Çocuğunuzda kekeleme problemi mi var?

Basit matematik işlemlerini yapamıyor mu?

Okuma yazma öğrenemiyor mu?

Çocuğunuzda davranış problemi mi var?

Çocuğunuz yaşıtlarının gerisinde mi kalıyor?

Daha anlaşılır ve açık olmasını istiyoruz. Özel eğitim merkezlerinin devlet hastaneleri tarafından verilen ÇÖZGER raporu doğrultusunda,  sadece ağır engeli olan bireylere değil her yaşta ve her alanda destek eğitim verebildiğini çocuklarımızın ihtiyacına yönelik her türlü eğitim modeline sahip olduğunu söylemek istiyorum. Her bireyin eğitim alma hakkı vardır. ÇÖZGER raporu sonrasında başvurulan RAM tarafından gönderilmiş bireyselleştirilmiş eğitim programına göre her çocuğun ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirilen içerik ve öğretim metodu çocuğun gereksinimlerine göre manipüle edilerek uygulanıyor. Özel gereksinimi olan bireyin ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak tasarlanıyor ve ücreti devlet tarafından karşılanıyor. Devlet özel gereksinimli bireylere, hâlihazırda 8 saat bireysel, 4 saat grup eğitimi olmak üzere ayda toplam 12 saatlik özel eğitim ücretini karşılıyor. Özel eğitim modelinde çocuğumuz Zihinsel, fiziksel, sosyal ve / veya duygusal olarak gelişimsel gecikmesi bu merkezler tarafından minimal düzeye indirilmeye çalışılıyor. Özel eğitime baktığınızda aslında hayatın doğumdan ölüme kadar edinilmesi gereken kazanımların verilebilğini görürsünüz. . Emeklemeden başlayarak, alışveriş becerilerine, yeme-içme alışkanlıklarından öz bakım becerilerine, okuma yazma becerisinden konuşmaya bağlı kazanımlara ve en önemlisi davranış bozukluklarının düzeltilmesine kadar geniş bir alanda eğitim vermektedir. Bireyin doğal yoldan ya da akranları aracılığıyla kazanamadığı becerilerin, yapılandırılmış bir şekilde bireye aktarılmasıdır.  Özel eğitim tam olarak karşılamasa da ailelerin “Benden sonra çocuğuma ne olacak?/ Çocuğum kendi kendine hayatını idame edebilecek mi? ” sorularının cevabıdır. Toplumsal kuralların öğretimi, bireyin öz bakım becerilerinin gerçekleştirmesi, kendi kendine yetebilmesini sağlamaktır. Siz değerli aileler çocuğunuzda ki değişimleri ya da farklılıkları iyi gözlemleyin herhangi bir durumla karşılaşıldığında mutlaka bir merkeze başvurun. Unutmayın tanılama ve değerlendirme konusunda sizlerden ücret isteyen kurumlara da itimat etmeyin.”

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.