SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Mimar oldu ama ne iş buldu ne borç ödeyebildi

Bu haber 10 Mayıs 2022 - 20:50 'de eklendi.

Kredi Yurtlar Kurumu (KYK), öğrencilere verdiği kredilerin geri ödemesine Üretici Enflasyonu’nu (ÜFE) yansıtınca gençlerin borçları astronomik rakamlara dönüştü. Bu duruma isyan eden Torbalı’daki genç mimar, yaşından büyük KYK borcunun olduğunu belirtti.

ENFLASYON toplumun tüm kesimlerinin canını yakmaya devam ediyor. Yaşam pahalılığı, barınma sorunu, eğitim masraflarıyla mücadele eden gençler de yüksek enflasyondan payını alıyor. Kredi Yurtlar Kurumu (KYK), öğrencilere verdiği kredilerin geri ödemesine Üretici Enflasyonu’nu (ÜFE) yansıtınca gençlerin borçları astronomik rakamlara dönüştü. Bunlardan biri de Torbalı’da kazı işçiliği yapan Ezgi Eylem Şahin. İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü Mimarlık bölümünden mezun olan Ezgi Eylem Şahin, borcuna yansıtılan enflasyon farkına tepki gösterdi. Okulundan 2021 yılı Eylül ayında mezun olduğunu ve KYK’dan aldığı ana paraya mezun olduğu tarihin enflasyon farkının yansıtıldığını aktaran Şahin şöyle konuştu: “Bu kredilerin aslında burs olarak karşılıksız verilmesi gerekiyor. Mezun olduğumuzda hayata borçlu başlıyoruz” dedi.

ÖĞRENCİLİK zamanında aldığı kredinin yetmediğini söyleyen Şahin: “Abim kredi alırken bana da kredi çıktı. Ailemin evi, arabası yok. Kirada yaşayan insanlar 2 çocuk okutmaya çalışıyor ve bu çocuklara burs verilmiyor. 2 yıl yurtta kaldım sonra eve çıktım. Yurtta yemek için harcıyordum. Eve gidince sadece faturalara yetti kredi. Kira, yemek, eğitim masrafları üzerime kaldı. Ailemden para alıyordum. Bir yandan da çalıştım. Yarı zamanlı işlerde, servis elemanı olarak çalıştım. İşten kalan vaktimde dinlenip, dersimi çalışmak zorundaydım. Bu nedenle okulum 2 sene uzadı.”

MEZUN olduktan sonra bir süre işsiz kaldığını ve ailesinin yanında yaşadığını aktaran Şahin sözlerine şöyle devam etti: “Mimar olarak mezun oldum ancak iş bulamadım. İşsizlik sürecimde de ufak tefek işlerde çalıştım. 6-7 ay kadar sonra daha öce staj yaptığım Torbalı’da bir arkeolojik kazıda iş buldum. Burası Kültür Turizm Bakanlığı’ndan aldığı bütçeyle çalışıyor. Bütçe bitince tekrar işsiz kalacağım. Sanırım 1 yıl kadar çalışırım. Asgari ücretin yüzde 10 üzerini alacağım.”

BORCUNU ödeyemeyeceğini aktaran Şahin son olarak şunları söyledi: “22 bin 500 lira aldığım ana parayı enflasyon farkıyla 34 bin 48 lira olarak ödemem isteniyor. Şu anki durumumda bu borcu ödemem pek mümkün gözükmüyor. Zaten günü kurtarmaya çalışarak yaşamak zorundayım. 27 yaşındayım, boyumdan büyük borcum var. Bu parayı ancak ileride iyi ve sabit bir işim olursa ödeyebilirim.”

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.