SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Limon suyu neden yasaklandı?

Bu haber 06 Şubat 2024 - 0:36 'de eklendi.

Limon suyu izlenimi veren; limon aromalı sos, limon sosu, limonlu sos ve benzer isimlerle limon suyu benzer ürünlerin satışına yasak geldi. Resmi Gazete’de yayımlanan karar, yıl sonunda uygulanmaya başlayacak. Gıda Mühendisleri İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım konuyla ilgili olarak, “Nar ekşisi çağrışımı yapan bu ürünlerde bir diğer risk de kıvam arttırıcılar ve şeker düzey çok yüksek olan glikoz şurubu ürününün fazlaca kullanılmasıdır. Yüksek şeker içerikli ürünler özellikle küçük yaştaki çocuklarımızda şeker tüketim alışkanlıklarını arttırmakta ve obezteye sebebiyet vermektedir” dedi.

RESMÎ Gazete’de yayınlanan yeni yönetmeliğe göre, 2024 aralık sonu itibarıyla iç piyasaya limon suyu görünümlü sos temin edilmeyecek. İlgili yönetmelikte; bakanlıkça yapılan düzenlemeyle, tüketiciyi yanıltıcı şekilde limon suyu izlenimi veren; limon aromalı sos, limon sosu, limonlu sos vb. isimlerle limon suyu benzeri ürünler 31 Ocak 2024 tarihinden daha ileri bir üretim tarihiyle yurt içinde piyasaya arz edilemeyecek. 31 Ocak 2024 öncesinde üretilen ürünlerin de 31 Aralık 2024 tarihinden itibaren piyasada satışı yapılamayacak. Benzer uygulama 24 Mart 2023 tarihinde yayınlanan 32142 sayılı resmi gazetede yayınlanan yönetmelikle nar ekşili sos, nar ekşisi çağrışımı yapan ama nar suyu düzeyi çok düşük olan ürünlere de uygulanmıştı.

AMAÇ TÜKETİCİNİN YANILMASINI ÖNLEMEK

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu adına Egedesonsöz’e konuşan Başkan Ulaş Kırım, bu ürünlerin üretiminin durdurulmasının sebebini “İçerisindeki limon oranı çok düşük düzeyde ya da hiç bulunmayan ürünlerin üzerindeki yanıltıcı ibarelerle limon suyu izlenimi vermesi ve tüketicinin bu anlamda yanıltılmasını önlemektir. Bu ürünlerin içerisindeki koruyucular ya da yapay tatlandırıcılar düşük düzeyde tüketildiğinde toplum sağlığına zarar vermese de uzun süreçte ve yoğun kullanımda toplum sağlığını riske atmaktadır” şeklinde açıkladı.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.