TORBALI Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Karakaya, kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte hayvan üreticilerine uyarılarda bulundu. Özellikle koyunlarda görülen Enterotoksemi Hastalığına dikkati çeken Karakaya, çiftçilerin dikkatli olmasını istedi. Hakan Karakaya, “Enterotoksemi hastalığı, Çelertme, Ot, Yaprak, Yumuşak Böbrek Hastalığı, Bağırsak Zehirlenmesi olarak da bilinir. Bölgemizde ot zehirlenmesi diye bilinir. Çeşitli tipleri vardır. Tip B kuzularda, tip C-D koyunlarda hastalık yapar. Koyun yetiştiriciliğinde yüksek düzeyde ölümler yapar” dedi.
ANİDEN DÜŞER VE ÖLÜR
ENTEROTOKSEMİ hastalığı belirtilerini sıralayan Müdür Karakaya, “Enterotoksemili kuzular 1-14 günlük iken ishalden kısa zamanda ölürler. Koyunlarda ise belirtileri daha tipiktir. Sağlıklı gözüken hayvanlarda ani sıçramalar ve titremeler gözlenir, aniden düşer ve ölür. Ölen hayvanların mide ve bağırsaklarında kan oturmalarına rastlanır. Enterotoksemiyle savaşım iki amaca yönelik olarak yapılır. Birincisi hastalığın oluşmasında rol oynayan etmenleri ortadan kaldırmaktır. İkincisi ise aşılatmaktır” şeklinde konuştu.
BU HASTALIKLA MÜCADELE METODLARI
SAVAŞIM metodlarını açıklayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü, “Süt kuzularını ilk dönemlerinde emzirme işlemi denetim altında tutulmalı, emzirme azar azar yapılmalı ve sık olmalıdır. Koyunlar meraya sabahın erken saatlerinde aç karnına salınmamalıdır. Soğuk ve kırağılı havalarda meraya çıkarmamalı, en azından kırağının çözülmesi beklenmelidir. Koyunlara küflü ve bozuk yemler verilmemelidir. Hastalık çıktığı zaman yoğun yemler azaltılmalı, kaba yemler daha çok verilmelidir. İç asalaklara karşı etkin ve düzenli bir savaşım uygulanmalıdır. Aşılama yurdumuz koşullarında enterotoksemiye karşı savaşımın temel ve en etkili aracıdır. Enterotoksemi aşısı, mevsimlere geçişte, yem değişikliklerine başlamadan önce, besiye alınan hayvanlara besi öncesinde yapılır. Aşı, koyunlara dirsek gerisi ve deri altı olarak iki defada yapılır. Kuzulara ise 21 gün ara ile iki defada yapılır. İkinci aşılamadan 6 ay sonra aşılama ile bir yıllık bağışıklık sağlanır” diye konuştu.













