SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Köşe yazarımız Psikolog İlayda Adıgüzel yazdı… “Bağırmayan Anne Baba Olmak”

Bu haber 06 Ocak 2024 - 1:43 'de eklendi.

Bağırmayan anne baba olmaktan bahsetmeden önce bu yazıya Halil Cibranın satırlarıyla başlamak istiyorum ;

Çocuklarınız sizin çocuklarınız değil,

Onlar kendi yolunu izleyen Hayat’ın oğulları ve kızları.

Sizin aracılığınızla geldiler ama sizden gelmediler

Ve sizinle birlikte olsalar da sizin değiller.

Onlara sevginizi verebilirsiniz,düşüncelerinizi değil.

Çünkü onların da kendi düşünceleri vardır.

Zaman zaman her ailenin içerisinde çatışmaların yaşanması mümkün ve normaldir. Asıl mühim olan krizli durumlarda ne yaptığınız ve bu süreçle nasıl başa çıktığınızdır. Hiç kuşkusuz her ebeveyn sağlıklı, başarılı çocuklar yetiştirmek istiyor ve herkes kendince  çeşitli adımlar atıyor. İyi çocuk yetiştirmek istiyor ve bu süreçte çocuğunuzla olan ilişkinizde seslerin yükselmemesini istiyorsanız onların sadece davranışlarına notlarına değil; varoluşuna, anlamasına yatırım yapmalısınız Bu da ancak çocuğunuzu bir birey olarak görüp sohbet edip, konuşarak olur.

KENDİNİZE ZAMAN AYIRIN

ÇOCUĞUNUZA verebileceğiniz en büyük hediye mutlu ve kendine yetebilen anne,  baba olabilmektir.  Ebeveynlerin büyük bir çoğunluğu çocuklarına odaklı bir hayat yaşayarak kendilerini ihmal ediyor , zaman ayırmıyor. Günlük yaşamın ve iş hayatının ne kadar zorlayıcı ve stresli olduğunu düşünecek olursak tüm bunların getirdiği şeylerle birlikte eve döndüğümüzde çocuklarımıza  gösterecebileceğimiz sabrımız ve enerjimiz de bir o kadar azalıyor. Gün içerisinde sadece kendinizle kalabildiğiniz ya da kendiniz için bir şeyler yaptığınız kısa anlar yarattığınız zaman ailenin diğer üyeleriyle de daha güçlü bağlar kurabildiğinizi görebileceksiniz.

ÇOCUĞUNUZA ALAN TANIYIN

EBEVEYN olarak çocuklarınıza ne kadar alan tanıdığınızı , saygı gösterdiğinizi hiç düşündünüz mü ? anne baba olmanın getirdiği varoluşsal endişeler nedeniyle özellikle günümüzde çocuklarımıza yeterli alanı açamaz ve onları cesaretlendiremez olduk. Bırakın hata yapsınlar hayatı deneyimleyerek öğrensinler. Siz ne kadar hata yapmamaları için uğraşırsanız uğraşın sonucunda o yine deneyimlemek istediği şeyi yapıcak siz de bağıran ve çatışmayı başlatan taraf olarak kalacaksınız. Elbetteki çocuğunuza doğruyu yanlışı belirli ahlaki değerleri öğretin ancak onların düşüncelerine de saygı gösterin.  Kendi hatalarını yapmamış olan çocuklar anne ve babalarının hayatlarını yaşarlar.

ÇOCUĞUNUZUN İHTİYAÇLARINA KULAK VERİN

GÜNÜMÜZDE ebeveyn çocuk ilişkilerinde ödül ve ceza sistemi büyük rol oynuyor. Elbette ki çocuk iyi bir şey yaptığında takdir görmeli, kötü bir şey yaptığı zamanda yapmış olduğu davranışın sonuçlarıyla yüzleşmeli ancak bu toplumumuzda biraz yanlış noktalara kaymış durumda. Çocuğunuza bağırmak, aşağılamak, cezalandırmak onun  zayıf yönlerini ortaya çıkartır.  Bu nedenle cezadan önce iyi ve güçlü yönlerini överek, ihtiyaç duyduğu ödülleri almasını sağlayarak eksikliklerini tamamlamaları için çocuğunuzu teşvik edin.  Çocuklar her zaman anne ve babalarının ilgilierinin kendilerinde olmalarını ister bu nedenle bu ilgiyi elde edebilmek için uygunsuz davranışlarda bulunmaktan kaçınmazlar çocuğunuza sesinizi yükseltip kızmadan önce onun ihtiyaçlarına kulak vermeyi unutmayın ve iletişim kurmayı ihmal etmeyin.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.