SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Köşe yazarımız Klinik Psikolog Dila İmerek yazdı…‘Kriz anlarında ilk psikolojik müdahale’

Bu haber 02 Haziran 2021 - 22:54 'de eklendi.

Bugün çok merak edilen bir konuya açıklık getirmek istiyorum.

Panik atak kaygı doğum sonrası yaşanılan stres bozuklukları kulağa biraz korkutucu geliyor olabilir. Bu durumlarda ilk psikolojik müdahale çok önemli ! Bu aşamada önce beyine “sen iyisin” mesajını vermemiz gerekiyor.

Olumlu bir beden duruşu ilk müdahalede çok önemlidir. Yaşanılan kriz anında ilk önce ayağa kalkıp dik bir vücut postüründe durmalıyız. Ardından derin ama yavaş bir şekilde nefes almamız gerekir. Nefes alırken bir el göğsümüzde bir el karnımızda olacak şekilde ellerimizi ayarlıyoruz. Nefes alırken karnın şiştiğini ve nefesimizi verirken karnın indiğini hissediyoruz.

Beyni “an”a geri getirmek ve nefes kontrolü bu anda çok önemlidir. Beynin savaş kaç tepkisine karşı beyni sakinleştirdik ve ardından gördüğümüz üç nesneyi üç sesi sayıyoruz yani panik anından uzaklaşıp şu anki ana dönüyoruz.

Birçok insan kriz anında nefessiz kaldığını söyler fakat bu durum böyle değildir aksine oksijen seviyesi artar karbondioksit seviyesi azalır ve biz bunu nefessizlik algısı olarak hissederiz. Bu yüzden kriz anlarımızın gerçek anlamlarını bilmeli ve ilk psikolojik müdahaleyi yapabilmemiz gerekir.

Sağlıcakla Kalın…..

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.