SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Köşe yazarımız Dila İmerek yazdı… “Sınav Kaygısı nedir?”

Bu haber 18 Haziran 2022 - 1:32 'de eklendi.

 Öğrenilen bilgilerin sınav sırasında etkili bir şekilde kullanılmasını etkileyen, başarının düşmesine yol açan yoğun duygu durumu  ve kaygıdır. Sınav kaygısının fizyolojik psikolojik ve davranışsal faktörleri bulunmaktadır. Kalp çarpıntısı, nefes darlığı, terleme, titreklik, baş dönmesi,  fiziksel belirtiler arasında yer almaktadır.

Dikkat dağınıklığı, panik, gerginlik, korku ise psikolojik belirtiler arasında yer almaktadır. Davranışsal belirtiler olarak erteleme davranışı, sınavdan kaçınmak, isteksiz çalışmak ve hatta daha ilerleyen boyutlarda çalışmayı bırakmak da görülebilmektedir.

Sınav kaygısının nedenlerine gelirsek ; sınava aşırı anlam yüklemek, ailenin tutumu, başaramama korkusu, ve zamanı etkin kullanamamak sıralanabilir. Burada terapi büyük önem taşımaktadır terapi teknikleri burada olumsuz düşünceyi olumlularıyla değiştirmeyi hedefler.

Peki sınav kaygısının önüne nasıl geçebiliriz ?

Öncelikle sınava yüklediğimiz anlam çok önemli bunu çalıştığımız durumun karşılığında edindiğimiz sonuç olarak görmeliyiz . Sınavdan önceki iki gün özellikle uyku düzenimize çok dikkat etmeliyiz. Beslenme düzeninde ise sınavdan önce hafif yiyecekler yemeliyiz. Sınav sürecinden önce nefes tekniklerini uygulamalıyız. Rahat ve derin alınan diyafram nefesleri kişinin sinir sistemini rahatlatır panik ve korku algısını minimuma indirir .

Sınav esnasında oluşabilecek olumsuz algıları da olumluya çevirmek burada çok önemlidir. “ Yapamıyorum, başaramıyorum, ben iyi değilim “ cümleleri yerine kişi kendini nefesle destekleyerek yapabileceği her şeyin onun elinde olduğunu kendisine telkin etmelidir .

“ Cesaret; umutsuzluğa rağmen ilerleyebilme yetisidir. “ Kalem senin elinde , kontrol senin elinde, sen cesaret edebildiğin sürece kalemi de kontrolü de yönetebilirsin !

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.