SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Köşe Yazarımız Dila İmerek yazdı… “Demans ve Depresyon”

Bu haber 19 Şubat 2022 - 0:24 'de eklendi.

Demans hafızayı ve düşünmeyi etkileyen bir hastalıktır. Zihin işlevlerini yavaş yavaş yitirmeye başlar. Genelde “bunama” olarak bilinir.

Kişi yavaş yavaş zihnindeki hatıraları unutmaya başlar. Demans dikkate alınması gereken tehlikeli bir rahatsızlıktır. Demansta kişi anıları unutmaya başlarken, Bir yandan da zamanla çevresindeki kişilerin kim olduğunu da unutmaya başlar.

Doğduğu zamanı eski mesleğini unutur. Eskiden yapabildiği ev işlerini hobilerini yapamaz hale gelir. Dikkate alınması gereken bu rahatsızlıkta kişi zamanları mekanları ve çevresindeki insanları unuturken, ölmüş annesinin birazdan geleceğini düşünebilir. Çünkü kişi onun öldüğünü de unutur bunuda hafızasından siler.

Özellikle ileriki yaş dönemlerinde görülen dermansta dikkat etmemiz gereken bir durum var. Demans seviyesinin yüksek çıkmasına sebep olan şey unutkanlık mı yoksa depresyonun baskıladığı bir durum mu?

Depresyon seviyesi yüksek olan bireylerin nöropsikolojik testlerinde demans seviyesi de yüksek çıkmaktadır. Değerlendirmemizi yaparken bu durumu gözününde bulundurmamız gerekir.

Eğer anne babanızda yakın çevrenizde veya kendinizde böyle bir durum gözlemliyorsanız size en yakın bir uzmandan görüş almanız ve nöropsikoloji testi ile uzman bir psikoloğun ve nöroloğun değerlendirmesinden geçmeniz gerekir.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.