SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Köşe yazarımız Dila İmerek yazdı… Çocukların iç dünyasını anlamak için ‘Arzu Listesi’

Bu haber 17 Mayıs 2021 - 23:24 'de eklendi.

Arzu listesi beş yaş ve üzerine uygulanabilen bir testtir. 20 adet sorudan oluşur, çocuğun kendisine ailesine arkadaşlarına ve geleceğe yönelik duygu ve düşünceleri arzuları bu test sayesinde öğrenilir.

Çocuğun bilinçdışına küçük taşlar atan bu sorular bize çocuğun ailesi hakkındaki duygu ve düşüncelerindeki izlenimlere ulaşmamızda yardımcı olur. Öncelikle çocuğa şu yönergeler verilir; burada cevaplamanı istediğim SORULAR var, boşlukları istediğin gibi doldurabilirsin, bitinceye kadar soru sormana gerek yok.

Aklına ilk gelen şeyi yazabilirsin, ‘cevapların mantıksız da saçma da olduğunu düşünsen, senden sadece aklına geleni yazmanı istiyorum’ şeklinde yönergeler verilir. Testi çözerken dikkat edilecek şeylerde ise eğer çocuk testi kendisi yapıyorsa, üçüncü sınıf düzeyinde okuma yazma bilmesi  ve tek oturumda doldurması gerekir.

Mesela örnek bir soruyu ele alırsak ilk soruya bir bakalım; “Bir çiftliğin olsa en çok hangi hayvanları beslemek isterdin ? Sorunun ardından verilen cevaba göre içerik maddeleri de açılabilir, mesela çocuk ‘aslan’ dedi.

– Niçin aslan dedin?

–   Çünkü aslan güçlü.

–    Peki güçlü senin için önemli mi?

–    Evet, annen güçlü olsaydı, babamdan dayak yemezdi. Bu diyalogdaki gibi maddeleri açarak çocuğun bilinçaltına küçük taşlar atarak ‘çiftlikte en çok hangi hayvanları beslemek isterdin’ konusundan aslında çocuğun bir aile yaşantısında neler yaşadığını ve çocuğun anne babasının kendisindeki yerine ulaşmış olduk.

Yine aynı soruyu ele alırsak, çocuk ‘ama benim bahçem çiftliğim yok’ şeklinde bir cevap verdiyse, bu da bize bu çocuğun realiteden çıkamadığını ve orada bir sınırda zeka olabileceğini göstermiş oluyor.

Arzu listesi ile bu şekilde sorularla çocuğun iç dünyasını kavramış oluyoruz.

Sağlıcakla kalın…

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.