SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Konyalı şirketten Torbalı’ya 3 milyarlık yatırım!

Bu haber 24 Ocak 2023 - 10:30 'de eklendi.

Eski ismi Kombassan olan Bera Holding bünyesindeki bir şirket İzmir’in Torbalı’ya 3,5 milyar TL yatırım yaparak dekor kâğıdı fabrikası açmayı planlıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın özel endüstri bölgesi ilan ettiği yaklaşık 1 milyon metrekarelik alanda Türkiye’de üretimi olmayan MDF üretimi hedefleniyor.

KONYA merkezli faaliyet gösteren Bera Holding bünyesindeki Konya Kağıt Şirketi bazı alanlara özel endüstri bölgesi statüsü verilmesi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvuru yapmıştı. Söz konusu başvurunun kabul edilen Konya Kağıt Torbalı’ya fabrika açma hazırlığında. Şirket, Torbalı’nın Gazi Mustafa Kemal Mahallesi’nde yer alan ve toplam büyüklüğü 928 bin 754 metrekare olan 250 ada 1 parsel, 251 ada 2 parsel, 251 ada 3 ve 252 ada 1 parsele ‘Dekor Kâğıt Yatırımı, Enerji ve Buhar Üretim Tesisi Entegre Projesi’ için başvurdu. Şirketin bu proje için 3 buçuk milyar bütçe ayırması dikkat çekti. 200 işçinin istihdam edilmesinin planlandığı fabrikada Türkiye’de yılda 130 bin ton MDF üretilmesi planlanıyor. Üretilen ürünün yüzde 70-75’inin iç piyasaya sürülmesi beklenirken kalan kısmı ise yurt dışına ihraç edilmesi hedefleniyor. Proje kapsamında kurulması planlanan 2 adet Kojenarasyon Gaz Türbini kâğıt üretim hattının 36,7 ton/saat buhar ve enerji ihtiyacı karşılanacak.

PROJE ilgili son kararı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verecek. Projenin tanıtım dosyasında “Türkiye’de son yıllarda kâğıt sektörüne yönelik önemli yatırımlar olmuştur. Bu yatırımlar genellikle tissue olarak adlandırılan temizlik ve hijyen kağıtları ile ambalaj sektörüne yönelik hurda kağıt hammaddesi kullanarak Türkiye’de hali hazırda üretimi bulunan kahverengi testliner, beyaz testliner ,fluting ve karton ambalaj üzerine mevcut çalışan fabrikalara ilave olarak üretim kapasitesini arttırmaya yönelik yatırımlar yapılmıştır. Konya Kâğıt San. ve Tic. A.Ş. Dekor Kâğıdı yatırımı ise; Türkiye’de hiçbir üretimi olmayan %100 ithalat ile karşılanan MDF, Mobilya, İnşaat ve Laminat parke endüstrisinin ihtiyacına yönelik bir üretim olma biçimiyle diğer kâğıt yatırımlarından ayrılmaktadır. Bu sektörler Türkiye’nin Uluslararası ticarette mukayeseli üstünlük kurduğu ve rekabet avantajı olan sektörlerdir. Türkiye bu yatırım ile birlikte Dekor kâğıdı talebini %100 ithalat ile karşılayan bir ülke olmaktan çıkıp, ihracatçı konuma yükselecektir. Türkiye’de üretimi olmayan katma değeri yüksek teknolojik endüstriyel kağıtların ülkemizde üretmek suretiyle ithalatı önlemek ve ihracatçı konuma gelmek en büyük hedeftir. Böylece arz güvenliğini sağlanacak, dışa bağımlılığı ortadan kaldıracaktır. Yenilikçi ar-ge yoğun ve katma değeri yüksek, teknolojik, endüstriyel kâğıt üretimi ile ilgili bir yatırım hamlesi olacağı gibi ilave istihdam artışı ile bölge ve ülke çalışma ekonomisine de katkı sağlayacaktır.” ifadeleri yer aldı.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.