SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Komşu ilçedeki bu bölge definecilerin hedefindeydi… Koruma kalkanı alındı!

Bu haber 18 Aralık 2023 - 0:11 'de eklendi.

Torbalı’nın komşu ilçesi olan Tire’de definecilerin hedefinde olan ve kaçak kazılarla tahrip edilen Tümülüs çevresiyle birlikte, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alındı.

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, kente dair önemli bir karara daha imza attı. Tire’nin Derebaşı Mahallesi’nde yer alan özel mülkiyetteki 252 ada 57 parselde gerçekleştirilen kaçak kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkan Tümülüs koruma altına alındı. Tümülüs 1’. grup korunması gerekli kültür varlığı’ olarak ilan edilirken tümülüsün çevresi ise ‘kısmen korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı’ olarak tapuya şerh olarak düşüldü. Bölgedeki her türlü çalışma için kurulun izni gerekecek.

KURULUN kararı şu şekilde: İzmir İli, Tire İlçesi, Derebaşı Mahallesinde bulunan mevcut sit alanları dışındaki, tapunun özel mülkiyete ait 252 ada, 57 parselinde kayıtlı taşınmazda gerçekleştirilen kaçak kazı olayı sonrasında Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü uzmanlarınca gerçekleştirilen tespit çalışması sonucunda; açığa çıkarılan tümülüsün 2863 sayılı yasanın 6. maddesinde tanımlanan korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı özelliğini taşıdığı anlaşıldığından 2863 sayılı yasanın 7. maddesi doğrultusunda korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmesine, karar eki anıt fişinin uygun olduğuna, yapı grubunun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 05/11/1999 tarihli ve 660 sayılı ilke Kararı doğrultusunda 1. grup olarak belirlenmesine, 2863 sayılı yasanın 8. maddesi doğrultusunda korunma alanının karar eki haritada işaretlendiği şekliyle uygun bulunduğuna, korunma alanında yapılacak her türlü inşai ve fiziki uygulama öncesinde Kurulumuzdan izin alınmasına, Tapu Müdürlüğünce; özel mülkiyete ait 252 ada, 57 ve 58 parsellerinde (kısmen) kayıtlı taşınmazların tapu sicil kayıtlarına 2863 sayılı kanunun 8. Maddesi gereğince “Kısmen Korunma Alanındadır” ve “Kısmen Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığıdır.” şerhlerinin konularak belgeleriyle birlikte Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne bilgi verilmesine, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 05/11/1999 tarih ve 660 sayılı İlke Kararı açısından Müze Müdürlüğü uzmanları denetiminde, uygun göreceği teknik ve yöntemlerle kapatılmasında sakınca bulunmadığına; taşınmazda gerçekleştirilen kaçak kazıya ilişkin olarak başlatıldığı anlaşılan yasal soruşturmanın sonucundan Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne bilgi verilmesine karar verildi. EGEDESONSÖZ

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.