SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Komşu ilçede kurşun ve çinko aranacak… Tabiat parkı tehlikede!

Bu haber 02 Eylül 2023 - 1:06 'de eklendi.

Ankaralı YHN Madencilik Şirketi’nin, Ovacık Tabiat Parkı’na 830 metre uzaklıkta açmak istediği kurşun ve çinko ocağı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ‘ÇED Gereklidir’ kararı verdi. Tabiat parkı için tehlike devam ediyor.

ANKARA merkezli tekstil, un ve madencilik gibi alanlarda faaliyetlerde bulunan Nora Grup bünyesindeki YHN Madencilik Şirketi, İzmir’in Kemalpaşa ve Bayındır ilçesi sınırlarındaki ruhsat sahasında kurşun ve çinko aramak için bir kez daha Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvurmuştu. Şirket ilk olarak geçtiğimiz yılın bakanlığın kapısını çalmış ve ‘çevresel etki değerlendirme’ süreci başlatmıştı. İlk başvuru ile bir gelişme yaşanmazken şirketin ikinci aynı saha için yeni bir başvuru daha yapmıştı. İkinci proje tanıtım dosyasında açılacak ocaklar ikiden bire indirilirken ÇED alanı da 23,75 hektardan 2,41 hektara düşürüldü. Ocağın kapasitesi 96 bin tondan 24 bin tona indirildi.

ŞİRKET ÇED SÜRECİNDEN KAÇAMADI

PROJE ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ‘çevresel etki değerlendirme gereklidir’ kararı verdiğini açıkladı. ÇED sürecinin sonunda verilecek karar bölgenin geleceğini yakından etkilyecek. Duyuruda “İlimiz, Kemalpaşa İlçesi, Ovacık Mahallesi mevkii 87627 R.N. maden sahasında, YHN Madencilik İş Makineleri San. Ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan ” IV. Grup (Kurşun, Çinko) Yeraltı Maden İşletmesi” ile ilgili olarak hazırlanan ve e-ÇED sistemi üzerinden sunulan Proje Tanıtım Dosyası incelenmiş, değerlendirilmiş ve 29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliği’nin 17. Maddesi uyarınca, “ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) Gereklidir” kararı verilmiştir.” denildi.

830 METRE UZAKLIKTA

ÇED sahasının küçültülmesi ile birlikte Bayındır Ovacık Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’ndaki ocak alanı projeden çıkarıldı ancak hali hazırda ruhsat sahasının içerisinde kaldığı için şirket ilerleyen yıllarda bu bölge için kapasite genişletme başvurusunda bulunabilir. Yeni proje başvurusuna göre ise ocak alanı Bayındır Ovacık Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’na 830 metre uzaklıkta yer alıyor. Yeni ÇED alanı 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre orman alanı sınırlarında kalıyor.

DİNAMİTLE ÇIKARILACAK

MADEN alanında yeraltı ocak işletmeciliği yöntemi uygulanacak ve patlatma yöntemi ile hammadde çıkarılacak. Ocak alanında bir günde 608 noktada bir tona yakın dinamit kullanılacak. Şirket bu proje için 6 milyon 114 bin lira bütçe ayırırken ocak ömrünün 20 yıl olması bekleniyor

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.