SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Kızılçam ormanları ‘çam kese böcekleri’ tehdidi altında

Bu haber 06 Nisan 2022 - 22:24 'de eklendi.

Torbalı’daki çam kese böcekleri binlerce dönüm alan üzerindeki çam ağaçlarını kurutuyor.

UZMANLAR bir orman yangınının neden olduğu tahribattan çok daha fazlasına neden olan çam kese böcekleriyle mücadele için acil önlem çağrısı yaptı. Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “Bölgedeki kızılçam ağaçlarının büyük bölümü çam kese böceği tarafından istila edilmiş durumda. Bu bir orman yangının yarattığı tahribatın 4-5 katı tahribata neden oluyor” dedi. Orman ve Endüstri Mühendisi Ertan Şayır ise “Rekabetçi canlılarla mücadele olmazsa daha çok çam ağacı üzerinde bu kozaları ve ergenleri görürüz. Böyle giderse yıl sonuna kadar kayıp ağaçların sayısı birkaç katına çıkabilir” diye konuştu.

TORBALI ve Bayındır ilçelerinde ormanlık alanda ortaya çıkan çam kese böcekleri, kızılçam ağaçlarında tahribata neden oldu. Böceklerin neden olduğu tahribatın orman yangınlarından daha ciddi sonuçlar ortaya çıkardığı öne sürülüyor. Nisan ve mayıs aylarında ortaya çıkan çam kese böceklerinin ağaçların gelişimini durdurup, yapraklarını sarartıp, kurutuyor.

ÇAM kese böcekleri nedeniyle kızılçam ağaçları ile kaplı ormanlık alanların orman yangınından beter bir hale geldiğini öne süren Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “İklim değişikliği sorunu daha da arttırıyor. Bir orman yangını çıktığında bu yangın belli bir bölgeyi etkiliyor. Fakat şu anda bizim bölgedeki kızılçam ağaçlarının büyük bölümü çam kese böceği tarafından istila edilmiş durumda. Bu bir orman yangının yarattığı tahribatın 4-5 katı tahribata neden oluyor” dedi. Acil önlem alınmaması durumunda birkaç yıl içinde tablonun daha da ağırlaşacağını savunan Olgun, hem doğal yaşam hem de ekonomi açısından büyük önem taşıyan çam ağaçları için acil önlem alınmasını istedi.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.