SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Kira sözleşmelerinde yeni dönem! Artık e-Devlet üzerinden yapılabilecek

Bu haber 20 Aralık 2022 - 22:51 'de eklendi.

e-Devlet üzerinden bir yenilik daha gerçekleştiriliyor. Bu yeni sistemle birlikte ev sahibi ve kiracılar artık kira kontratlarını e-Devlet üzerinden yapabilecek. TOREMDER Başkanı Serkan Filiz, konu hakkında bilgilendirmede bulundu.

HAZİNE ve Maliye Bakanlığı, “Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı”nı yürürlüğe koydu. Bu plana göre bazı önlemler ve yenilikler yapılması planlanıyor. Bu kapsamda ev sahibi ve kiracıları yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. ‘Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı’ kapsamında 2024 yılına kadar yürürlüğe girmesi planlanan bir eylem hayata geçecek. Ev sahipleri ve kiracılar arasında imzalanan kira kontratı artık e-Devlet üzerinden sanal ortamda gerçekleştirilecek ve bu kapsamda her iki tarafın çıkarları da güvence altına alınmış olacak. Bununla beraber 44 benzer düzenlemenin de 2025’e kadar tamamlanması bekleniyor.

TOREMDER Başkanı Serkan Filiz, “Kiracı ile ev sahibi arasındaki sözleşmelere e-devlet şartı geliyor. Böylece sözleşmeler standart hale gelecek, kayıt dışı önlenecek, belgesiz emlakçılar sistemden temizlenecek” dedi

FİLİZ, sözlerine şöyle devam etti; “Hükümet, kayıt dışı ekonomiyle mücadele için önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Kiracı ve ev sahiplerini yakından ilgilendiren düzenlemenin startı verildi. 2024 sonuna kadar yapılacak düzenlemeyle kira sözleşmeleri, e-devlet üzerinden yapılacak. Böylece bir taşla üç kuş vurulmuş olacak. Kira sözleşmeleri elektronik ortamda yapıldıktan sonra hem yetki belgesiz emlakçıların faaliyetleri engellenecek, hem sözleşmeler standart hale gelecek, hem de kayıt dışı ekonomi önlenerek, bu alandaki vergi kaybına son verilmiş olacak.

KİRA artışını yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemenin ardından banka aracılığıyla yapılan ödemelerin yanı sıra ev sahibi ve kiracının anlaşması durumunda resmi tutarın dışında kalan bedelin kayıt dışı ödenmesi meselesi gündeme gelmişti. Ev sahibi ve kiracı aralarında uzlaşma sağlayarak kira bedelini belirliyor, sözleşmeyi de bu şekilde kayda geçiriyordu. Bu da vergi kaybına neden oluyordu. Yetki belgesiz çalışan emlakçılar nedeniyle de hem kayıt dışı bir ekonomik faaliyet doğuyor hem de vatandaş mağdur oluyordu.”

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.