SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Kemikleri kolay kırılıyor, zor tedavi ediliyor!

Bu haber 25 Şubat 2023 - 1:42 'de eklendi.

Yaşlanmayla birlikte kemik erimesi ve kırık riskinin arttığına vurgu yapan Tınaztepe’li ortopedi doktoru Op. Dr. Şafak Erdost, yaşlılarda çok basit kazalarda bile kalça kırıkları ile omuz yaralanmalarının meydana geldiğini ve kırık tedavisinin yaşlı insanlarda daha zor olduğunu söyledi.

TÜRKİYE’NİN yaş ortalamasının ilerlemesiyle birlikte yaşlılığa bağlı yaralanmaların ve kemik kırıklarının artığına dikkati çeken Tınaztepe Torbalı Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Polikliniği Doktoru Op. Dr. Şafak Erdost, “Yaşın uzamasıyla kemiklerde yaşlılığa bağlı osteoporoz (kemik erimesi) ortaya çıkıyor. Bu hastalarımızda koruyucu tedaviler çok önemli. Yaşlılar için evde tedbirler almak gerekir. Halıya takılmanın engellenmesi, evde yürürken tutunacak yerlerin olması, evin içinde küçük bir lambanın yanması, hastanın bastonu olması gibi küçük tedbirler alabiliriz. Çünkü yaş ilerledikçe kırıkları tedavi etmek çok zor” dedi.

‘ZAYIF KİŞİLERDE KALÇA KEMİĞİ DAHA KOLAY KIRILIYOR’

YAŞLILARDA en fazla endişe duydukları konunun kalça kırığı olduğunu dile getiren Tınaztepe’li Ortopedi Doktoru, “Yaşlıların evde parlak zeminde gezmemesi ve çorap giymemesi gerekir. Yaşlı kişinin merdivenden düşmesine gerek yok, ayağı kayıp düşse kalçası kırılabiliyor. Zayıf ve yaşlı kişilerin kalça kemiği çok daha kolay kırılabiliyor” dedi.

KIRIĞIN en temel bulgulardan birinin ağrı olduğunu kaydeden Şafak Erdost, “Ama her ağrıda kırık değildir. Ağrı şişlik ve şekil bozukluğu kırığın göstergesidir. Topluluk olarak hareketli olmayı sevmiyoruz. Bizim hastalıklarımızın çoğunu engelleyici bir durum. 5 bin adım atsak osteoporozun yüzde 50 oranında azaltır. Kahve içmeyi, oturmayı daha çok seviyoruz” ifadelerine yer verdi.

‘AĞRI BİR ŞEYİN HABERCİSİDİR’

TINAZTEPE Torbalı Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Polikliniği Doktoru Op. Dr. Şafak Erdost, hareketsiz bir kişinin bir anda aşırı hareketlenmesi sonucu stres kırığının ortaya çıkabildiğini belirterek, “Bir ağrı durup dururken olmaz. Muhakkak ağrı bir şeyin habercisidir” dedi.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.