SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Karaot’taki taş evlere büyük ilgi

Bu haber 30 Eylül 2020 - 9:24 'de eklendi.

Karaot Mahallesi’nde yer alan 13 evlik taş ev sitesi İzmir’in kalabalığından ve gürültüsünden bunalanlar için kaçış noktası oluyor. 11 bin 700 metrekare alanda 13 taş ev bulunuyor

Kullanılan malzemeden dolayı yazları serin kışları ise sıcak bir ortam sunan evlerin sağlık açısından da çok faydalı olduğu bilinen taş evler son dönemde sıkça tercih ediliyor. Temiz havası, muhteşem doğası ve doğal güzellikleri ile dikkat çeken Torbalı’nın dağ köylerinde de taş evlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Karaot Köyü’nde yer alan 13 evlik taş ev sitesi İzmir’in kalabalığından ve gürültüsünden bunalanlar için kaçış noktası oluyor. 11 bin 700 metrekare alanda 13 taş ev bulunuyor.

BURADA HUZUR BULUYORUZ

Karaot Mahallesi’nde 1991 yılında kurulan taş ev sitesi yoğun ilgi görüyor. Daha çok emekli kişiler tarafından tercih edilen evler, doğa ile içe içe. Köyün havasının temiz olmasından ve taş evlerin sağlıklı olmasından dolayı Karaot’u tercih ettiklerini söyleyen site sakinleri, “Burada huzur buluyoruz. Kimileri sürekli burada yaşıyor ama bazı kişiler de belirli periyotlarda gidip geliyor. Beton evlerle kıyaslanmayacak derecede ferah ve nefes alan yapılarda yaşamak o derece sağlıklı” seklinde konuştu.

TAŞ EVLER TARİHİ

Geçmişten günümüze taşınan bir gelenek taş ev mimarisi. Bizans ve Romalılardan taşın yapı malzemesi olarak kullanıldığını gören Selçuklular mimaride bu değerli malzemeden yararlanmaya başladı. Selçuklulardan sonra Osmanlılarda da taş isçiliği geleneği devam etti. Böylece camiler, saraylar, hanlar, köşkler, hamamlar derken eşsiz güzellikte mimari eserler ortaya konulmuş oldu. Önceleri dini mimari örneklerinde görülen taş kullanımı zaman içerisinde evlerde de kendini göstermeye başladı. Türk mimarisinin büyüleyici örnekleri olan taş evler özellikle ince taş isçiliği ile dikkat çekiyor. Kullanılan malzemeden dolayı yazları serin kışları ise sıcak bir ortam sunan evlerin sağlık açısından da çok faydalı olduğu biliniyor. Taşların geçirgen olmaları nedeniyle deyim yerindeyse nefes alan taş evler, insan sağlığı için ideal ortamı sağlıyor. Ayrıca taş binaların uzun ömürlü ve sağlam olduğunu da unutmamak gerekir. Tüm bu özelliklerinden ötürü taşın, günümüz mimarisinde de tercih edilen bir malzeme olmaya başladığını söyleyebiliriz.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.