SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Kaliteli bir yaşam için bisiklet şart

Bu haber 21 Haziran 2023 - 1:08 'de eklendi.

Lüks otomobillerin, çok katlı binaların ‘kaliteli bir yaşam’ sanıldığı ülkelerde büyük bir sorun olduğunu söyleyen Torbalı Bisiklet Hastanesi sahibi Sait Usta, gelecekte bunun değişmesi gerektiğini söyledi.

AVRUPA başta olmak üzere, gelişmiş ülkeler, şehirlerinin geleceğini, ülke ve bireyin ekonomi ve sağlık giderlerini kurtarmak için 1900’lerin başında beri bisikleti odak noktalarına koyuyorlar. Otomobiller için yapılan bitmez tükenmez yatırımlar çabucak heba oluyor. Ertuğrul Mahallesi Torbalı Caddesi üzerindeki Beko servisi ile eski Olgun Koleji arasında hizmet veren Bisiklet Hastanesi sahibi Sait Usta, bisikletli yaşamın önemine dikkat çekerek, kent yaşamının dayattığı hareketsizliğin sonucunun önlenmez bir erozyon olduğunu dile getirdi. Usta, açıklamasında gelişmiş ülkelerin özellikle 1970 petrol krizinden sonra bisikletli yaşama olan talebini dile getirerek, kentin eşit ve adil paylaşım olarak bisikleti odak noktasına koydu.

‘GELİŞMİŞ ÜLKELER BİSİKLETİ ODAK NOKTASINA KOYUYOR’

SAİT Usta konuşmalarında şu ifadelere yer verdi: “Avrupa başta olmak üzere, gelişmiş ülkeler, şehirlerinin geleceğini, ülke ve bireyin ekonomi ve sağlık giderlerini kurtarmak adına 1900’lerin başında bisikleti odak noktalarına koydular.1970 petrol kriziyle hız kazanan bisikletli yaşamı, kentin eşit ve adil paylaşmanın aracı olarak gördüler. Otomobiller için yapılan bitmez tükenmez devasa yatırımların nasıl çabucak heba olduğunu gördüler. Günümüzde Kopenhag’da trafiğe çıkan günlük araç sayısı, bisiklet sayısının gerisinde kalmıştır. İlk bisiklet yolunu 1910’da yapan Danimarka on-yirmi yıllık bisiklet eylem planlarını hazırlamaktadır.”

‘KALİTELİ BİR YAŞAM BİSİKLETSİZ OLMAZ’

ERTUĞRUL Mahallesi su deposu civarında hizmet veren Torbalı Bisiklet Hastanesi sahibi Usta, sözlerini şöyle sürdürdü; “İçinde bisikletin yeterince yer almadığı bir geleceğin bağımlılıktan kurtulamayacağını, muasır medeniyetler seviyesine ulaşamayacağını, sürdürülebilir çevreye, doğanın dengesine çelme takacağını bilmeliyiz. Fosil yakıtlara dayalı kent ulaşımı ve tasarımını, daha çok otoyollar, köprüler vb. projeler dünyanın hiç bir yerinde uzun süreli çözüm olamamıştır. Bize vaad edilen, gelişmiş ülke, kaliteli yaşam, bilinçli tüketim gibi kavramları içinde barındıran projeler bisikletsiz olamaz.”

‘SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN HAREKET ŞART’

GELİŞMİŞ ülkelerde en önemli kullanım amacı ulaşım, hobi ve spor olan bisikletin, toplumumuzda büyük ölçekte 5 ila 10 yaş aralığında çocuk oyuncağı ilgisi gördüğünü anlatan Sait Usta, “Çocuklarımızın yüzde 30’u fazla kilolu, yüzde 30’u obez, yüzde 60’ı oyun alanından yoksun, yüzde 50’si sportif bir aktiviteden yoksun. Uzmanlar fiziksel hareketsizliğin, toplum sağlığı için çok tehlikeli seviyelere geldiğini her fırsatta belirtiyor ve özellikle hareketsiz şehir yaşamının kalp damar rahatsızlıklarının önemli sebeplerinden olduğuna dikkat çekiyor, hareketli bir yaşam sürdürmenin hastalığın önlenmesinde önemli yer tuttuğunu özellikle vurguluyor. Trafik kazalarının hemen her gün ocağımıza ateş düşürmediği, otomobillerin kaldırımlarımızı gasp etmediği, çocukların oynayabileceği alanlara otopark kurulmadığı, toplumun sağlıklı nefes alabildiği,  hareketsiz yaşama bağlı obezite, kalp damar hastalıkları, diyabet ve türlü sağlık sorunlarına boğulmadığımız bir yaşam bizim de hakkımız” dedi.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.