SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Kalça kırıklarında ilk 24 saate dikkat

Bu haber 12 Mart 2023 - 0:48 'de eklendi.

Kalça kırıklarının kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha fazla görüldüğünü belirterek müdahalede ilk 24 saatin önemine dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Polikliniği doktoru Op. Dr. Bahaddin Karadam, “İlk 24 saat içinde yapılan müdahaleler hastanın ameliyat sonrası dönemdeki 5 yıllık yaşam süresini uzatıyor” dedi.

DÜNYA nüfusu yaşlandıkça, sağlıktaki gelişmelere paralel olarak insan ömrü de uzuyor. Yaşlılıkta ileri yaş kanserlerinin yanı sıra travmalara bağlı gelişen kalça kırıkları da sıkça görülüyor. Kalça kırıklarının kadınlarda menopoz sonrası, erkeklerde ise daha çok düşmeye bağlı görüldüğünü ifade eden Tınaztepe Torbalı Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji doktoru Op. Dr. Bahaddin Karadam, kalça kırıkları, alınması gereken önlemler ve tedavi yolları hakkında açıklamalarda bulundu. Bu kırıkların kemiklerin zayıflamasına paralel olarak kişi oturduğu yerden kalkarken bile görülebileceğini hatırlatan Op. Dr. Bahaddin Karadam, “Bunun en önemli sebebi yaşlılığa bağlı görülen kemik erimeleri. D vitamini eksiklikleri, böbrek yetmezlikleri gibi hastalıklar nedeniyle ise bu kırıklar yaşamı tehdit eden kırıklara dönüşebiliyor. Kalça kırıkları, kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha fazla görülüyor. Bunun sebebi de menopoz sonrası kemik yoğunluğundaki azalma. Bu dönemde özellikle kemiğin iç yapısında zayıflama oluyor. Kemiğin dış kabuğu inceliyor. Böylece basit travmalarla kırıklar meydana geliyor” diye konuştu. Bacağın üst kısmında yürümeyi engelleyecek kırıklarda mutlaka ameliyat gerektiğini söyleyen Karadam, “Eğer yürümeyi engelleyecek bir kalça kırığı gelişmişse, yani hastanın bacağını leğen kemiğine bağlayıcı noktada kırıklar olmuşsa bu bölgedeki kırıkların mutlaka cerrahi olarak tedavi edilmesi gerekiyor. Ancak leğen kemiğinin kendisine ait ufak tefek kırıklarda yatak istirahatı ile iyileşme söz konusu olur. Ameliyat sonrasında da hastaları bir an önce ayağa kaldırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

 

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.