SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

İzmir’deki veli derneklerinden MEB’e uyarı: ‘Sınıf annesi’ni kaldırmak tek çözüm değil!

Bu haber 08 Aralık 2023 - 0:11 'de eklendi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) okullarda tartışmalara neden olan ‘sınıf annesi’nin kaldırmasının ardından İzmir’deki veli derneklerinden açıklamalar geldi. Dernek üyeleri sınıf annesi uygulamasının kaldırılmasının tek başına sorunları çözemeyeceğini belirterek bakanlığın eğitimdeki asıl sorunlara çözüm olmasının gerektiğinin altını çizdiler. Torbalı’daki birçok okulda sınıf annesi bulunuyor.

ÖĞRETMEN ile veliler arasındaki iletişimi kurmak için gönüllü olarak görev yapan ancak zaman zaman tartışmalara neden olan ‘sınıf annesi’ uygulaması Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yasaklandı. Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) İzmir Şube Başkanı Necati Kalafat ve Tüm Öğrenci Veliler Dayanışma Derneği İzmir Şube Başkanı Behram Kaya konuyla ilgili Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunarak bakanlığın eğitim konusunda kamusal çözümler getirmesi gerektiğini vurguladı.

SINIF ANNESİ UYGULAMASININ SINIFLARDA EŞİTSİZLİĞE, KAVGALARA SEBEP OLDUĞUNU BİLİYORUZ

ÖĞRENCİ Veli Derneği (Veli-Der) İzmir Şube Başkanı Necati Kalafat, Bakanlıktan kamusal çözüm beklediklerini ifade ederek, “MEB, okullarda kaynak kısıtlamasına gidiyor. Yardımcı personel sıkıntısını çözmüyor. Okulun ihtiyaçlarını sınıf aile birliği gibi kavramlar üzerinden çözmeye çalışıyor. Bizler de çocukların daha iyi eğitim alması, daha konforlu alanlarda eğitim görmesi için bu sürece göz yummak zorunda kalıyoruz. Sorun, sınıf annesinin kaldırılması değil. Sorun aslında, kalabalık sınıflarda tek başına bir öğretmenin 50 öğrenciyle baş edememesi üzerine gelişen bir durum. MEB, sorunun kendisini görmüyor. Problemin çözümüne dair tedbirlere yorum getiriyor. Sınıf annesi uygulamasının sınıflarda eşitsizliğe, kavgalara sebep olduğunu biliyoruz. Çocuğunu, kendi çevresini kayırabiliyor çünkü pedagojik formasyonu yok. Profesyonel bir iş yapmıyorlar, gönüllülük esasına dayanıyor. Bazen olumlu katkıları olduğu gibi bazen de olumsuz tablolara neden oluyor. Son dönemde sınıf anneleri üzerinden finansal işler dönüyor. Bunları duyuyorduk. Velileri zorlayan bir tür bağış yöntemleri gelişmeye başladı” dedi.

BAKANLIK, YANLIŞ YERE BAKIYOR

EĞİTİMDE yaşanan sorunlara dair açıklama yapan Kalafat “Biz en başından beri paralı eğitime karşı çıkıyoruz. Devlete vergi veriyoruz. Verdiğimiz vergilerin en azından temel eğitim ve temel sağlık hizmetlerini karşılaması gerektiğini düşünüyoruz. Devletin kendi görevini yapması gerekiyor. Devletin görevini veliye yükleyen her durumun karşısındayız. Devlet görevini yapmadıkça bizim bulmaya çalıştığımız ara formüller sorun yaratır. Bakanlık, yanlış yere bakıyor. Sınıf annesini kaldırarak sorunu çözdüm değil. Asıl sorun 50 kişilik sınıflarda yeterince yardımcı personelin olmadığı sınıflarda atama yapılması, sınıf mevcudunun düşürülmesi gerekir. Ataması yapılamayan işsiz öğretmenler var. Kamusal çözümler yapılmıyor. Çözümün kendisi sınıf annesini kaldırmak değil. Anasınıfı için de yardımcı personel talebimizi yineliyoruz. Bir de ücret alarak okul öncesi paralı eğitimi meşrulaştırmak istiyorlar” şeklinde konuştu.

YASAYI GEÇİRDİLER, SINIF ANNESİNE GEREK KALMADI

TÜM Öğrenci Veliler Dayanışma Derneği İzmir Şube Başkanı Behram Kaya ise, “Sınıf annesini okulun masrafını velilere yüklemek için kullandılar. Velilerden aidat adı altında para toplayacakları yasayı geçirdiler, dolayısıyla sınıf annesine gerek kalmadı. Buna şiddetle karşıyız. Hiçbir veliden para alma hakları yok. Vergilerimiz bize, okulumuza geri dönsün. Sınıf annesi uygulaması kalkmış-kalkmamış fark eden bir durum yok. Eğitim özelleştirilmeye çalışılıyor” ifadelerini kullandı.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.