SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

İyi bir köftenin en önemli sırrı: kıyma

Bu haber 27 Nisan 2024 - 1:06 'de eklendi.

Birçok yemek çeşidinde kullanılan kıymayı alırken belirli noktalara dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde özensiz seçilen kıymalar sağlıksız beslenmenize neden olabilir. Akar Kasap’ın deneyimli işletmecisi Fikri Akar, konu hakkında bilgilendirmede bulundu.

NEFİS bir köftenin veya köfte ile hazırlanan bir yemeğin püf noktası öncelikle doğru et seçimidir. Bu önemli detaydan sonra köfteyi hazırlamak kolay olacaktır. Deneyimli Kasap Fikri Akar, iyi bir köfte için kullanılacak kıymanın özellikleri hakkında bilgi verdi. “Lezzetli bir köfte yapmak için kolları sıvadığınızda kıymanızın ideal kıyma olduğundan emin olmanız gerekiyor” diye konuşan Akar Kasap sahibi Fikri Akar, “İdeal kıymadan ne anlıyoruz derseniz ilk akla gelen, kuzunun döş, dananın da yağsız kısmından çekilen etin köfteniz için ideal olduğu. ‘Köftem yumuşak olmuyor’ diyorsanız etinizin orta yağlı olmasına dikkat etmelisiniz. Sizin de tahmin edeceğiniz gibi taze kıymayla yapılan köftenin tadı başka olur. O yüzden mümkünse emin olduğunuz kasabınızdan aldığınız kıymanızı o gün kullanın. Köftelerinizi hazırlarken ilk etap olan yoğurma da önemli bir konu. Köftenizin lezzeti açısından yoğurma süresine de özen gösterin” diye konuştu.

‘KÖFTENİZE EKLEYECEĞİNİZ HARÇ DA LEZZET AÇISINDAN ÖNEMLİDİR’

“15 DAKİKA yoğurmaya özen gösterin” şeklinde konuşan Fikri Akar, “Hazırladığınız köfte harcı yoğurma kabına ve parmaklarınıza yapışıyorsa kıvamı tutmuş demektir. Köftenize ekleyeceğiniz harç da lezzet açısından önemlidir. Rendelenmiş soğan, irmik kıvamında çekilmiş ekmek içi, maydanoz, karabiber, yenibahar ve tuzla kolayca hazırlayacağınız harcı vaktiniz yoksa paketlenmiş haliyle marketlerden kolayca satın alabilirsiniz. Köfte harcı tabii ki köftenin çeşidine, yöresine ve kişisel damak zevkine göre değişir. Baharatlar eksilebilir ya da artırılabilir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

SIRA GELDİ PİŞİRMEYE

SADIK İleri Bulvarı üzerinde hizmet veren Akar Kasap sahibi Fikri Akar, sözlerini şöyle sürdürdü; “Kıymanın iyisine ulaştınız, köftelerinizi hazırladınız ve sıra pişirmeye geldi. Klasik ızgara köfte yapacağınız zaman ızgaranızı önce harlı ateşte kızdırıp köftelerinizi içindeki pembe et suyunu salana kadar bu şekilde pişirir ve daha sonra normal ateşte pişirmeye devam ederseniz en lezzetli köfte tadını yakalayabilirsiniz.”

ANADOLU’DAN KÖFTE MANZARALARI

YEREL mutfağımızın zenginliğiyle ilgili sayısız kaynak, tarif ve hikaye duymuşuzdur. Bu zenginlik içerisinde köftelerin yeri nispeten biraz daha öndedir. Yedi bölgemizin de kendine özgü lezzetleri arasında mutlaka o bölgeye has bir köfte alternatifi çıkar karşımıza. Farklı bölgelerin farklı şehirlerinde özel tariflere rastlarız. Rize’den Akçaabat köftesi, Malatya’dan sıkma köfte, Adana’dan lebeniye, Edirne’den satır köfte, yine Malatya’dan ayva köfte, Gaziantep’ten akıtma köfte, Kütahya’dan mayalı köfte, Elazığ’dan nohutlu, Adapazarı’ndan ıslama, Van’dan buğday, Yozgat’tan Harput, Şanlıurfa’dan lıklıklı, İstanbul’dan bademli köfte gibi kendine has tat ve görünüme sahip birçok farklı seçenek gelir aklımıza…

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.