SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

İş güvenliği levhaları görünürlüğü nasıl yükseltilir?

Bu haber 22 Mart 2022 - 0:31 'de eklendi.

İş güvenliği levhaları görünürlüğü nasıl yükseltilir?

Ülkemizde her yıl binlerce kişi risk faktörleri kapsamında iş kazası geçirmekte ve çeşitli yaralanmalarla karşı karşıya gelmektedir. Buna göre tehlike özelliği taşıyan birçok işyeri kapsamınca çalışanların güvenlik kontrollerinin tamamıyla sağlanması da gerekiyor. Özellikle de iş güvenliği levhaları bu noktada önemli bir konudur. Peki iş güvenliği levhaları görünürlüğü nasıl yükseltilir? Hangi yöntemlerin kullanılmasıyla birlikte iş levhalarının daha net biçimde görünür olması sağlanır? Tüm ayrıntıları Torbalı Mahallesi’nde hizmet veren Altındağ OSGB’nin sahibi Bülent Altındağ verdi.

İŞ GÜVENLİĞİ LEVHALARI GÖRÜNÜRLÜĞÜ NASIL YÜKSELTİLİR?

İş güvenliği uyarı levhaları, risk kontrol adımları kapsamında ilk sırada yer alan önlemlerden biridir. Buna karşın dikkat edilmesi gereken birçok noktada iş güvenliği levhaları önemli koruma sağlayabilir. Diğer birçok iş güvenliği önlemleri de ele alındığında iş güvenliği levhaları herkes tarafından görülebilecek alanlarda konumlandırılmalıdır.

İŞ GÜVENLİĞİ UYARI LEVHALARI

İş güvenliği uyarı levhaları göz önünde bulundurulacak konumlarda yer alması gereken levhalardır. Buna göre iş güvenliği işaretlerinin yerleştirmesi yapılmadan önce üç temel faktör ele alınmalıdır. Bunlar yerleşim, kontrast ve tasarımdır.

Yerleşim; iş güvenliği işaretlerinin bulunduğu yer açısından oldukça önemli bir faktördür. Bu noktada yapılan en büyük yanlışlardan biriyse İSG levhalarını ön inceleme yapmadan en boş alana asma durumudur. İş güvenliği levhalarının yerleşiminde ana etmen, uyarı levhalarının ön tarafının kapalı olmamasıdır. Yani bir karton, kolon ya da koli arkasına gelmeyecek şekilde levhaların yerleşimi gerçekleşmelidir. En etkili yerleşim türleri şunlardır:

Yerden 2 metre yükseklikte,

Yerden 1-1,5 metre yükseklikte,

Yerden en fazla 50 cm yükseklikte

SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ

İşyerleri kapsamındaki sağlık ve güvenlik işaretleri insanların görebileceği alanlarda olmalıdır. Özellikle de çalışanların mutlaka uyması gereken kurallar levhaları göz önünde bulundurularak o kurallara uyulması noktasında mutlaka iyi izlenimler de geliştirilmelidir. Nitekim iş sağlığı ve güvenliği uzmanları ve işyeri yetkilileri tarafından da ele alınması gereken bu konunun fazlasıyla üzerine düşülmesi de gerekiyor. Bu anlamda kişilerin gerek bu levhalardaki kurallara uyulması noktasında gerekse de iş güveliğinin sağlanması noktasında oldukça titiz bir çalışma örneği de göstermeleri gerekiyor.

Bu gibi işaret levhalarını yerleştirirken çalışanların kafasını yukarı kaldırmasına gerek olmayacak yüksekliği tercih etmek çok önemlidir. 5 metre yükseklikteki acil çıkış levhası, acil durumda kimse tarafından görülemez.

“Tehlike”, “Uyarı” ve “Dikkat” işaretleri, zararlı ve ölümcül tehlikelere dikkat çeker ve çalışanların görevlerini yerine getirirken talimatları kolayca görebilecekleri göz seviyesine yerleştirilmelidir. Bu seviye yerden 1-1,5 metre yükseklikte olmalıdır.

Acil durumlarda bir başka yönlendirme levhası yerleşim yeri de diz seviyesinin altıdır. Özellikle yangın sırasında yüksekteki uyarı levhaları duman nedeniyle görüş dışı kaldığında yere yakın uyarı işaretleri daha kolay görülebilir. İş güvenliği levhaları yerleşimi kadar levha boyutları da çok önemlidir.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.