SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

İnci Hikmet Tözün Anaokulu, e-Twinning projeleriyle ön plana çıkıyor

Bu haber 18 Şubat 2021 - 22:52 'de eklendi.

İnci Hikmet Tözün Anaokulu öğretmenleri Meral Özcan’ın kuruculuğunu yaptığı ‘Yağmur Suyu Hasadı’’ ve Adile Bozkurt’un yürüttüğü ‘’Bir Dünya Oyun’’ isimli projelerde yer alan İnci Hikmet Tözün Anaokulu öğrencileri, minik yüreklerine almış oldukları sorumluluklarla herkese örnek oluyor.

OKULUN öğretmenlerinden Meral Özcan’ın kuruculuğunu yaptığı ‘’Herkesin yapabileceği bir şey var. Adım atılmazsa yarın çok geç olabilir!” sloganıyla hareket eden Yağmur Suyu Hasadı Projesi (Rainwater Harvest Project) suyun önemi, bilinçli kullanımı, tasarruflu kullanımı gibi konuların toplumda yaygınlaştırılmasını hedef alıyor. Bunun için de dünyanın en büyük su kaynaklarından biri olan yağmur suyu, yağmur toplama kavanozları, çatı oluklarına monte edilen su fıçıları ve okul bahçesine yerleştirilen çanak küplerle toplanıyor. Toplanan yağmur suları sınıflarda öğrencilerin yaptıkları sulu deneylerde, suyun kullanıldığı oyunlarda, sulu boyama çalışmalarında, çiçek sulamasında, okul hobi bahçesi ve sera ürünlerinin sulamasında kullanılıyor.

PROJEDE YABANCI ORTAKLAR DA VAR

ANAOKULU Öğretmeni Meral ÖZCAN’ın projesine farklı ülkelerden de katılan öğretmenler var. Türkiye’nin farklı şehirlerinden 10 okul öncesi öğretmenin de iştirak ettikleri Yağmur Hasadı isimli e-Twining projesine Polonya, Romanya ve Litvanya dan 3 yabancı ortak katılıyor. ÖZCAN projesini şöyle anlatıyor: “Ana temasıyla bir doğa geri dönüşümü projesi olan Yağmur Hasadı projesinde, su insan hayatı için nefesten sonra gelen en önemli öğedir; canlıların yaşaması için hayati öneme sahiptir, en küçük canlı organizmadan en büyük canlı varlığa kadar bütün biyolojik yaşamı ayakta tutan en değerli nesnedir. Sadece yaşam için gerekli değil aynı zamanda Yaşamın ta kendisidir su. Yeryüzünde ilk yaşamın başladığı yerdir. Bizi çevreleyen tabiat ana ve canlıların yaşamı için ikamesi olmayan çok değerli bir elementtir. Hayatın, dolayısıyla bizlerin var olmasında en önemli etken olan su, tarih boyunca medeniyetlerin en güçlü silahı, yeri gelince savaş sebebi olmuştur”.

SU GİBİ KIYMETLİ PROJE

SUYUN kıymetinin bilinmesine rağmen toplumda hala yeterli farkındalığın oluşmadığını ve bunun için okul öncesi çağından itibaren büyük bir bilinçlendirme hareketi başlattıklarını belirten Okul Öncesi Öğretmeni Meral ÖZCAN “Yeryüzünde canlı yaşam döngüsünün vazgeçilmez unsuru olan su dünyanın 4/3 ne sahiptir. Dünyanın %74 nün su ile kaplı olmasına rağmen tatlı su oranı sadece  %2,5 tur. Bununda %1,2 si yeryüzünde bulunmaktadır. Nüfusun hızla artması, aşırı su tüketimi, iklim değişikliği, sulama, enerji ve üretim faaliyetlerindeki yanlış uygulamalar ve buna karşılık su kaynaklarının sabit kalması nedeniyle su ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Dünya nüfusunun %40 nı barındıran 83 ülke şimdiden su sıkıntısı çekmektedir. Bu da 2 milyar insana denk gelmektedir. Son verilere göre 2030 yılında ülke nüfusumuzun %65 i su kıtlığı ile karşı karşıya kalacak. Bu da 60 milyon insana denk gelmektedir. Peki ne yapmalıyız? Orta ve uzun vadede yapılması gereken çok önemli alt yapı çalışmaları var ancak kısa vadede yapılabilecek tek şey su tüketimini azaltmaktır. İşte tam bu sebeplerle su kaynakları konusunda sahip olduğumuz tüm imkanları olabildiğince etkili kullanmamız, bilinçsiz su tüketimini önlememiz gerekmektedir. Yağmur suyu hasadı yöntemi de tam bu noktada devreye giriyor. Bu doğrultuda minik öğrencilerimizle yapılacak su toplama kavanozları, büyük küpler ve okul bazında da çatı oluk sistemine monte edilecek su fıçısıyla yağmur sularının geri dönüşümünü sağlayarak sahip olunan kaynakları doğru kullanma bilinci oluşturmayı hedeflemekteyiz” şeklinde konuştu.

DİĞER BİR PROJE “ONE WORLD GAME”

İNCİ Hikmet TÖZÜN Anaokulu tarafından uygulanan diğer bir e-Twinning projesi ise One World Game. Öğretmen Adile Bozkurt’un yürüttüğü One World Game yani Bi Dünya Oyun isimli proje ise “Her Kıtadan Bir Oyun” sloganıyla yola çıkarak 3-6 yaş grubu öğrencileri kapsıyor. Proje yürütücüsü Adile Bozkurt, “oyun yoluyla çocukların öğrenmesini hedeflediğimiz projemizde farklı ülkelerin oyunlarını araştıracak, öğrenecek ve oynayacağız. Amacımız farklı kültürlere ait oyunları tanıtmak, kültürler arası deneyim kazandırmak, öğrencilerin oyun yoluyla öğrenmesini sağlamak ve disiplinler arası etkileşimi arttırmaktır. Bu sayede öğrencilerin araştırma becerilerini geliştirme, kendi yeteneklerinin farkına varma, dikkat sürelerini arttırma, sunuş becerilerini geliştirme imkanı yakalayacağız. Öğrencilerimize eğlenceli ve öğretici bir ortam sağlayarak, bedensel ve zihinsel gelişimlerine destek olacağız. Ayrıca farklı ülkelerin bayraklarını, isimlerini ve oyunlarını tanıtarak çocuklarımızda kültürel bir farkındalık yaratmış olacağız” şeklinde konuştu. Proje sonunda bir oyun sandığı oluşturularak projenin daha fazla çocuğa ulaştırılacağını hedeflediklerini ifade eden BOZKURT, projeye Türkiye’nin farklı şehirlerinden 10 öğretmenin yanı sıra Sırbistan ve Polonya’dan da ortakların yer aldığını belirtti.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.