SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

İkinci el arabada yeni dönem!

Bu haber 16 Mart 2021 - 23:26 'de eklendi.

İkinci el araba alacak herkesi ilgilendiriyor. Bakanlık harekete geçti. Yeni düzenleme geliyor. Tamamen değişecek. Vergi sistemi geliyor. Hazine Maliye Bakanlığı’nca hazırlıkları sürdürülen torba kanun taslağına göre, ikinci el araçların noterdeki alım satım işlemlerinde binde 5 oranında vergi uygulanacak. Değeri 100 bin lira olan araç için 500 lira harç ödenecek. Peki yeni uygulama ikinci el araç piyasasını nasıl etkileyecek? İkinci el araba almak için doğru zaman mı? Tüm detaylar haberimizde…

İKİNCİ el araba alacak herkesi yakından ilgilendiren bir düzenleme geliyor. Ekonomik konulara ilişkin çeşitli kanunlarda değişiklik yapan torba kanun teklifi ile ilgili çalışmalar Hazine Maliye Bakanlığı’nın koordinasyonunda sürdürülüyor. Kanun taslağı, ikinci el araç alım satımında bir defaya mahsus harç alınmasını öngörüyor. Ancak, maliye çevreleri düzenlemenin yasalaşması aşamasında kapsamın, her alım satımdan harç alınması şeklinde genişletilebileceğini belirtiyor.

500 LİRA HARÇ ÖDENECEK

MEVCUT düzenlemeye göre, araç alım satımlarında şu an noter ücreti dışında herhangi bir harç alınmıyor. Yapılacak düzenlemeyle, gayrimenkul alım satımlarındaki tapu harcında olduğu gibi ikinci el araç alım satımında binde 5 oranında harç ödenecek. Harç araçların ilk tescilinden sonraki birinci satış ve devir işlemlerinde alım satım bedeli üzerinden alınacak. Buna göre, harç, bir aracın ilk sahibinden noterdeki ikinci el satışı sırasında ödenecek. Değeri 100 bin lira olan araç için 500 lira, 200 bin lira olan araç için de bin lira harç alınacak. Bu vergi düzenlemesinin Meclis’ten geçmesi halinde ikinci el araç piyasasını nelerin beklediğini Torbalı’daki Sercan Otomotiv sahibi Sercan Tucan anlattı.

‘ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE TALEBİN TEKRAR YÜKSELMESİNİ BEKLİYORUZ’

OKULLARIN Mart ayında açılması ve yaz turizmiyle birlikte önümüzdeki dönemde talebin tekrar yükselmesini beklediklerini vurgulayan Tucan, satışların artması için finansmana erişimin de önemli olduğunu belirtti. Sercan Tucan, “Kredilerdeki faizler ne kadar düşük olur ve tüketici finansmana ne kadar rahat ulaşabilirse otomobile olan talep de doğru orantılı olarak artacaktır” dedi. İzmir Aydın asfaltı üzeri yeni belediye binası karşısında hizmet veren Sercan Otomotiv’in sahibi Sercan Tucan, ikinci el araçlarda vergi konusu hakkında da, geçmişteki uygulamaları hatırlattı. Tucan, “Yıllar önce de buna benzer bir uygulama vardı. O dönemde yapılan vergi uygulaması devir süreçlerini yavaşlattığı ve birçok hukuki sorun ortaya çıkardığı için kaldırılmıştı. İkinci el otomobillere yeniden bir vergi uygulaması getirildiğinde devlete ekstra bir gelir sağlanacak olsa bile, bu durum ikinci el otomobil talebine olumsuz yansıyacaktır” ifadelerini kullandı.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.