SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

İkinci el araba alacaklara güzel haber!

Bu haber 31 Ağustos 2022 - 1:11 'de eklendi.

Art arda açıklandı, büyük indirim geliyor

Araba almak için fiyatların düşmesini bekleyenlere iyi haber, sektör temsilcilerinden geldi. 6 ay ve 6 bin kilometre düzenlemesi fiyatlara olumlu yansıdı. Sıfır ve ikinci el araba fiyatları ile ilgili son dakika açıklamaları peş peşe geldi. İkinci el araba fiyatlarının yüzde 20 düşmesi bekleniyor. Galerici Sercan Tucan konu hakkında açıklamalarda bulundu.

TİCARET Bakanlığı’nın araç satışında aldığı tedbirler piyasaya olumlu yansımaya başladı. Otomobil satışında 6 ay ve 6 bin kilometre şartına takılmak istemeyen satıcılar, fiyatları hızla düşürmeye başladı. Bakanlık alınan tedbirlere yenilerini ekledi. Ticaret Bakanlığı sıfır araç satışlarıyla ilgili bir kısıtlama getirdi. Oto galerileri ve araç kiralama şirketlerini kapsayan ve araç satışında haksız kazancı engellemeyi amaçlayan bu uygulama 15 Eylül’den itibaren geçerli olacak. Bir otomobilin satışı ilk tescil tarihinden itibaren 6 bin kilometre ve 6 ay geçmiş olma koşuluyla yapılabilecek.

“FİYATLAR YÜZDE 10 YÜZDE 15 KADAR GERİLEDİ”

PİYASA fiyatlarında düşüş gözlemlediğini söyleyen Sercan Otomotiv sahibi Sercan Tucan, “İnternet sitelerinde zaten bu stoklanan saklanan araçların, araç sayılarının arttığını gördük. Gün yüzüne çıktı tabiri caizse araçlar. Bu da tabi ki piyasada düşüşe neden oldu” dedi. Tucan “Fiyatlar ciddi anlamda gerilemeye başladı. Şu anda yüzde 10 yüzde 15 kadar geriledi. Biz bu durumda araçların gerçek fiyatlarını görmeye başladık” diye konuştu.

TÜKETİCİLERİN birçok marka ve modelde sıfır kilometre araca ulaşmakta sıkıntı yaşamasına karşın, ODD verilerinde otomobil satışlarında son 2 yıla göre belirgin bir düşüş olmadığının altını çizen sektör temsilcisi Sercan Tucan “Mayıs, haziran ve temmuz ayları için 2020 yılında 190 bin, 2021’de 181 bin, 2022’de ise 198 bin adet binek ve hafif ticari araç satışı gerçekleştiğini görüyoruz. Yani şunu diyebiliriz; sıfır araç var ve satılmış. Ancak nihai tüketici bu araçlara ulaşamamış. Bu durum alınan kararların etkisiyle yıl sonuna doğru değişecek, nihai tüketici bayilerden sıfır kilometre araca ulaşacaktır. İkinci elde ise panik satışlar dışında ÖTV söylentileri sebebiyle bir durgunluk vardı ve ekspertiz girişlerinde geçen seneye oranla yüzde 50 düşüş gözlemledik. Sıfır araç problemi ortadan tamamen kalktığı takdirde sene sonuna kadar ikinci elde fi yatlar ortalama yüzde 20 dolayında düşüş gösterebilir” ifadelerini kullandı. Öte yandan 6 ay 6.000 km tespitinin nasıl ve kimin tarafından yapılacağı konusunda sektörün açıklama beklediğini sözlerine ekleyen Tucan “Tespitinin, Hizmet Yeterlilik Belgeli ekspertiz noktalarında, noter satış öncesinde yapılması daha uygun olacaktır” dedi.

EKSPERTİZ RAPORU İBRAZI ZORUNLU KILINDI

SIFIR kilometre araçları elinden çıkarmak isteyen bazı fırsatçı galericiler fiyatları düşürmeye başlamışken, bir düzenleme daha yapıldı. İkinci el araç alım satım yapan kişilerin ve firmaların, notere ekspertiz raporunu ibraz etmeleri zorunlu kılındı. Üstelik bu raporun 3 gün içinde alınmış olması gerekiyor. Noterlerin, satış sözleşmesinde aracın kilometre bilgisine yer vermesi de zorunlu artık. İkinci el araç satış verileri Bakanlığa günlük olarak aktarılacak. İlan siteleri ve iş yerleri denetlenecek. Düzenlemelere aykırı satış yapanlara ceza uygulanacak

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.