SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Her ‘mesleki yeterlilik belgesi’ni alan, emlak mesleğini yapamayacak!

Bu haber 15 Ocak 2021 - 9:03 'de eklendi.

YÜRÜRLÜĞE giren kanunla birlikte emlak sektörü eğitimli gayrimenkul danışmanlarının hizmet vereceği bir meslek olma yolunda ciddi adımların atıldığı bir yıla başladı. Torbalı Emlakçılar Derneği (TOREMDER) Başkanı Serkan Filiz, konu ile ilgili şunları söyledi;

“KİŞİYE verilen ve emlak mesleğini icra etmek için ilk adım olan ‘mesleki yeterlilik belgesi’ işyeri açmak için en önemli belge niteliğindedir. Eğer kişi bu belge ile emlakçılık yapacak ise, bağlı olduğu firmada emlak adına ‘sigorta zorunluluğu’ vardır. Sigortası olmadan çalışma yapması, yeni kanunla birlikte cezai yaptırımlar uygulanacaktır” diye konuştu.

“EĞER kişi işyeri açacak ise, yine bu belgeyle yani mesleki yeterlilik belgesi ile bjrlikte ruhsat alabilir. Bu belge yok ise, belediye ruhsat onayı vermeyecektir” diye sözlerine devam eden TOREMDER Başkanı Filiz, “Sadece vergi dairesi vergi açılışı yapıp işyeri açmayan  ve emlak sitelerine üye olan kişilerde bu mesleği yapamayacaklar. Sitelere bu tarz sadece vergi açılışı yapanlar da üyelikleri iptal edilecek” dedi.

TOREMDER Başkanı Serkan Filiz, “Kanuna uygun sadece 2 uygulama var. Mesleki yeterlilik belgesine hak kazanan bağlı oldukları yerde (tabi o firmanın da tüm evraklari tam ve işyeri yetki belgesine sahip olmalı) sigortalı – kayıtlı çalışmalıdır. Ya da kendi işyerini tüm şartları yerine getirmek zorundadır. Nedir bunlar? Gerekli ekipmanları olduğu metrekare uygun bir ofis mesleki yeterlilik belgesi, halk eğitim kurs belgesi, belediye ruhsatı, esnaf oda kaydı ve vergi levhası… Bu belgeleri tamamlayarak açılış yapılacak, sonrasında da ise bu belgeler ile işyeri taşınmaz ticareti yetki belgesi almak için Ticaret İl Müdürlüğü’ne internet üzerinden başvuru yapılması gerekmektedir” diye konuştu.

UYGUNLUK alındıktan sonra, emlak mesleğinin hak ettiği yere, kaliteli – eğitimli herkesin yapamayacağı bir meslek haline getirmeye ciddi bir yol alınmış olacağını söyleyen Başkan Serkan Filiz, “Önümüzdeki ay itibari ile tüm firmaların denetlenmesi, eğer virüsten dolayı bir erteleme olmaz ise ilden gelen denetmenciler ve TOREMDER’in yetkilileri ile başlayacak. İlk olarak merkezdeki firmalar ve diğer kayıtsız kisilerle sonrasında Ayrancılar ve civar mahallere geçilecek.

ŞİKAYET için de Toremder’e yada ttbs.gtb.gov.tr’den ‘yetkisiz işletme ihbar hattı’na ihbar edebilirsiniz” şeklinde konuştu.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.