SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Gençler arasında yaygınlaşan intihar vakaları konusunda aileleri uyardı

Bu haber 11 Kasım 2023 - 8:00 'de eklendi.

Torbalı’da son dönemde görülen intihar vakaları konusu tekrar gündeme geldi. Torbalılı Psikolog İlayda Adıgüzel, konu hakkında açıklama yaparak, özellikle aileleri uyardı.

ERGENLİK döneminin duyguların en karmaşık olduğu dönem olduğunun altını çizen Adıgüzel, hormonların dengesizleştiği bu dönemde gençlerin, çocuk ve yetişkinlik arasında bir kimlik kargaşası yaşadıklarını anlattı.

DENEYİMLİ psikolog sözlerini şöyle sürdürdü; “Bir yandan kendi bedenlerindeki değişimi kabullenmeye ve bu değişime fiziksel ve ruhsal anlamda adapte olmaya çalışırken diğer yandan da gelecekleri açısından önem arz eden YKS-LGS gibi sınavların üzerlerinde oluşturduğu baskı, beklenti ve stres ile baş etmeye çalışırlar. Duygularını çok yoğun ve uçlarda yaşayan çocuklarımız bu dönem de genellikle nereye ait olduklarını bulma arayışındadır. Aile ve diğer otorite figürleriyle çatışma halinde olsalar da bunun temelinde yatan asıl sebep takdir görmek, kabul edilmek ve görülme ihtiyacıdır. Oldukça , iniş çıkışlı duyguların yaşandığı bu süreçte ebeveyn ayrılığı, aşk acısı, akran zorbalığı, aileden erken ayrılma, ölüm, sınav ve gelecek kaygısı gibi durumlar ergenlik dönemindeki çocuklarımızı büyük üzüntü ve çaresizliğe sürükleyebilir. Ve hatta ‘intihar, ölüm’ düşüncelerine sebep olabilir” dedi.

ÇOCUĞUNUZUN İNTİHAR DÜŞÜNCELERİNE SAHİP OLDUĞUNU NASIL ANLARSINIZ?

İLAYDA Adıgüzel sözlerini şöyle sürdürdü; “Bazen çocuklarımız bunu sözel olarak ‘ölmek istiyorum, öleyim de kurtulun, bir gelecek göremiyorum’ gibi cümleler ile ifade ederken bazen de davranışlarıyla farkında olmadan belli ederler. Geleceğe dair hayallerinden vazgeçmesi, aile ve sosyal ortamından uzaklaşması, alkol, sigara, uyuşturucu gibi maddelere olan ilginin artması ve depresif ruh hali önemli ve çevresi tarafından dikkate alınması geren uyaranlardandır” diye konuştu.

TEHDİTLERİ ÖNEMSEYİN

PSİKOLOG Adıgüzel, “Toplumda özellikle ergenlerin sahip olduğu intihar düşüncesiyle ilgili yanlış bilinen bazı şeyler vardır. Genellikle İntihardan sıkça söz eden ve çevresini bununla korkutan ergenler intihar edemez gibi yargılar son derece tehlikelidir. Eğer ki bir çocuk bunu belli ediyorsa bunu aslında bir yardım çığlığı ve önemli bir uyarı olarak algılamalıyız.

İNTİHARI önlemek için yapılacak elbette pek çok şey var. Ancak en önemlisi ergenlerin bu duruma gelmeden önce ailenin neler yapabileceği;

EBEVEYNLERİN aşağılayıcı, yargılayıcı, cezalandırıcı, suçlayıcı, sürekli eleştiren, baskıcı veya aşırı korumacı tavırları çocuğu intihara yaklaştırabilir.

ERGENİN kendi kimliğini ortaya koymasında onu destekleyen, kimlik arayışı içindeyken sabırlı ve anlayışlı davranan ona olan sevgi ve güvenini hissettirebilen ebeveynlerin tutum ve davranışları ergenin intihar düşüncelerinden uzaklaşmasında yardımcı olacaktır.

EĞER ki çocuğunuz sık sık kendine zarar vereceğini ifade ediyorsa, Şiddet içeren davranışları kaygı verici boyutlara ulaştıysa, tehditlerin gelip geçici olmayıp endişelendirici noktaya geldiğini  düşünüyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız” şeklinde konuştu.

AYRINTILI ve detaylı bilgi için @psikologilaydadiguzel instagram hesabından veya [email protected] adresinden kendisine ulaşabilirsiniz

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.