SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Gaziemir sonuçlarına katlanıyor, Torbalı’da durum vahim!

Bu haber 31 Temmuz 2021 - 21:08 'de eklendi.

Öncesinde Gaziemir’de bulunan ancak geçtiğimiz yıllarda Torbalı’ya taşınan kurşun fabrikasının neden olduğu radyoaktif atıkların bulunduğu arazide eylem gerçekleştirildi

İzmir’in Çernobili olarak bilinen ve 500 bin tondan fazla olduğu tahmin edilen Emrez Mahallesi’ndeki nükleer atıkların kaldırılması Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın yaptığı “Duran Adam” eyleminin onuncusu yapıldı. Öncesinde Gaziemir’de bulunan ancak geçtiğimiz yıllarda Torbalı’ya taşınan kurşun fabrikasının neden olduğu radyoaktif atıkların bulunduğu arazide gerçekleştirilen eylemde katılımcılar, nükleer tehlikesini belirten alarm sesi eşliğinde 1 dakika boyunca durma eylemi yaptı. Nükleer atıkların doğayı ve insan sağlığını tehdit ettiğine, birçok insanın bu atıklar nedeniyle sağlığını kaybettiğine ve yaşamını yitirdiğine vurgu yapan Başkan Halil Arda, bu atıkların 14 yıldır temizlenmediğine vurgu yaptı.

DOĞAMIZ HIZLA TÜKETİLİYOR

Eylem yapmasının amacının kamuoyu oluşturmak olduğunun altını çizen Başkan Arda, “Doğamıza sahip çıkıyoruz. Bir taraftan bu alandaki Türkiye’nin bilinen ilk nükleer atıklarının temizlenmesi için eylem yapıyoruz. Bir taraftan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in Gediz Nehri’nin temizlenmesi için yaptığı eylem var. Doğamız hızla tüketiliyor. Topraklarımız, nehirlerimiz kirleniyor. Yer altı sularımız tükeniyor. Bundan daha acısı Türkiye’de yaklaşık 50 noktada ormanlarımız yanıyor. Bilinçli olarak bu yangınların çıkarıldığını düşünüyorum. Çünkü aynı anda 50 noktada yangın çıkması mümkün değil. Ağaçlarımız, ormanlarımız, canlılarımız maalesef insan eliyle hızla yok ediliyor. Burada yaptığımız çok masum bir eylem. Sessiz bir çığlık. Buradaki eylem devletin kurumları tarafında tespit edilmiş. Yaklaşık 14 yıldır buranın temizlenmesi için mücadele ediliyor. Biz de buranın temizlenmesi için bu soruna sahip çıkıyoruz. Destek veren, bu sorunun çözümü için mücadele veren herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

SARI DUMAN YÜKSELİYOR

Torbalı Ticaet Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, geçtiğimiz Mayıs ayında bir açıklama yaparak, Torbalı Belediyesi ve Çevre Şehircilik Bakanlığına çağrı yaparak, “Bir yılda iki kez kurşun fabrikasını engelledik ama bir yıl sonra bu fabrika yine kabuk değiştirerek karşımıza çıkabilir. Onun için bizim bu işi kökten çözmemiz gerekiyor. Bu fabrika neden Fetrek Çayı’nın kenarına kuruldu. Fabrikanın içindeki ağır metallerin tarıma, havaya ve yer altı sularına zararı nedir. Çalışanların laboratuvar testlerinde ağır metaller var mı? Gündüz bu fabrikanın bacasından sarı renkli duman yükseliyor. Bunlar için bilimsel çalışmalar yaptırmamız gerekiyor. Şimdi Torbalı Ticaret Odası olarak bir sivil inisiyatif kurmamız gerekiyor. Akademisyenler başta olmak üzere STK temsilcileri ve tüm halkımızı örgütlememiz gerekiyor” demişti.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

1 ADET YORUM YAPILDI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Yalçın Çelik1 Ağustos 2021 / 21:00Cevapla

Başımıza gelen felaketlerden görüldüğü gibi vatandaşa verilen önemin boyutları malezef ortada, kurşun fabrikasınında tehlikesi ve insan sağlığına verdiği zarar da ortada. Buraya vrilen iznin ne akıla mı yoksa başka amellere mi bakılarak verildi. Acaba.. Neden. Neden. Neden.