SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

Fiyatlar uçtu: Kırmızı et sofralardan kalkıyor

Bu haber 29 Şubat 2024 - 1:15 'de eklendi.

Yaşanan enflasyon nedeniyle zor günlerden geçen vatandaş, kırmızı et almakta zorlanıyor. Torbalı’da kırmızı et fiyatları 600 liraya yaklaşırken fiyatlar adeta İstanbul’la yarışıyor.

KIRMIZI et fiyatları son bir yılda adeta uçtu. Kuzu etinin kilosu 580 liraya, dana etinin kilosu ise 550 liraya kadar yükseldi. Bu durum vatandaşın sofrasından eti kaldırırken, esnafı da zor durumda bırakıyor.

GÜNCEL KIRMIZI ET FİYATLARI:

Kemikli Kuzu Et: 460 TL

Kemiksiz Kuzu Et: 580 TL

Kuzu Kıyma: 500 TL

Dana Kıyma: 500 TL

Dana Kuşbaşı: 550 TL

Dana Sucuk: 510 TL

Kavurma: 900 TL

VATANDAŞLAR DURUMDAN ŞİKAYETÇİ

ET fiyatlarındaki artıştan en çok etkilenen kesimlerden biri olan dar gelirli vatandaşlar, kırmızı eti sofralarından kaldırmak zorunda kaldı. Bir vatandaş, “Et artık lüks oldu. Bizim gibi dar gelirliler için et alabilmek çok zor” dedi. Bir diğer vatandaş ise “Eskiden haftada bir kere et alırdık. Şimdi ise ayda bir kere bile alamıyoruz” diye konuştu.

KASAPLAR KIRMIZI ET FİYATLARI İÇİN KONUŞTU

ET fiyatlarındaki artıştan esnaf da olumsuz etkileniyor. Kasap esnafı, satışlarda büyük düşüş olduğunu söylüyor. Bir kasap esnafı, “Et fiyatları bu kadar yüksek olunca vatandaş alamıyor. Biz de satış yapamayınca zor durumda kalıyoruz” dedi.

ET FİYATLARI NEDEN ARTIYOR?

  1. Yem Fiyatlarındaki Artış: Hayvan yemi fiyatlarındaki artış, besicilerin maliyetlerini artırıyor. Bu da et fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Yem fiyatlarındaki artışın nedenleri arasında şunlar var:

Kuru hava koşulları: Kuraklık ve aşırı sıcaklıklar yem bitkilerinin üretimini olumsuz etkiliyor.

Gübre ve mazot fiyatlarındaki artış: Gübre ve mazot fiyatlarındaki artış, yem üretiminin maliyetini artırıyor.

Döviz kuru: Yem hammaddelerinin büyük bir kısmı ithal edildiği için döviz kurundaki artış da yem fiyatlarını yukarı çekiyor.

  1. İhracat: Türkiye’nin canlı hayvan ve et ihracatı da iç piyasada fiyatların yükselmesine neden oluyor. İhraç edilen hayvanların büyük bir kısmı besi hayvanlarından oluşuyor. Bu da iç piyasada besi hayvanı sayısında azalmaya ve et fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.
  2. Diğer Nedenler: Et fiyatlarındaki artışın diğer nedenleri arasında şunlar var: Araç ve gereç fiyatlarındaki artış: Besicilerin kullandığı araç ve gereçlerin fiyatlarındaki artış da et fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.

Elektrik ve su fiyatlarındaki artış: Elektrik ve su fiyatlarındaki artış da besicilerin maliyetlerini artırıyor.

Enflasyon: Enflasyondaki artış da et fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.

ET FİYATLARINDAKİ ARTIŞ NASIL ÖNLENİR?

YEM fiyatlarının düşürülmesi için çalışmalar yapılması gerekiyor.Kurban Bayramı sonrası arz-talep dengesizliğini önlemek için önlemler alınması gerekiyor. İhracatın iç piyasaya zarar vermeden kontrollü bir şekilde yapılması gerekiyor. Besicilere maliyetlerini düşürecek destekler sağlanması gerekiyor.

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.