SON DAKİKA
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004
Reklam Kodu r004Reklam Kodu r004

“..Fetrek Çayı Sultanlar Vadisi Projesine dair..”

Bu haber 27 Temmuz 2016 - 9:09 'de eklendi.

 

fetrek 1

Gezegenimizdeki savaşların tamamına yakını, verimli topraklara, su kaynaklarına, yer altı madenlerine, petrole sahip olmak içidir.

Din, ırk, mezhep savaşlarının nedenini araştırdığınızda yine aynı sonuca ulaşırsınız. 

1989 yılında Amerika’da Arizona Üniversitesi   (Türkiye’deki adıyla) Ziraat Fakültesine gitmiştim.  Hocalarımızın Arizona çölünde su ve toprak elde etmek için geliştirdikleri projeleri inceliyorduk.

O günkü bilgimizle “Koca Amerikan kıtasının bu çölde toprağa, suya ne ihtiyacı var ?” diye sormuştuk.

Bize şu söylenmişti:

2000’li yıllarda dünyadaki en stratejik varlık toprak, hava ve su olacak. Savaşlar da bunun için çıkacak” denilmişti.

Bunu öngören bilim insanlarının haklılığını şimdi daha iyi anlıyorum.

Verimli toprak, temiz su, ve doğal beslenme günümüz hükümetlerinin öncelikli hedefi oldu.

Başta İsrail olmak üzere, dünyanın en gelişmiş ülkeleri, en büyük üniversiteleri, en güçlü devletleri var olan tarım alanlarını, su havzalarını korumak ve kaliteli tohum elde etmek için ciddi bütçelerle AR-GE çalışmaları yapıyor.

“Su akar Türkler bakar” sözünü boşa çıkarmak için rahmetle andığımız Adnan Menderes,  Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan ve Turgut Özal onlarca baraj ve sulama projesini hayata geçirdi. Ak Parti hükümeti döneminde ise suyu, toprağı, çevreyi korumak adına kurulan ilgili bakanlıklar gurur duyacağımız projeleri hayata geçiriyor.

Bu projelerden bir tanesi de Ege’nin kalbinde, Torbalı’nın merkezinde uygulanıyor.

Torbalı bunun ne kadar farkında bilemiyorum…

Fetrek Çayı Sultanlar Vadisi Projesi gelecek nesillere bırakabileceğiniz çok ama çok önemli bir yatırımdır.

Torbalı Belediyesi ile DSİ Bölge Müdürlüğünün ortak projesi olan Fetrek Çayı Sultanlar Vadisinde çalışmalar öngörülenden çok daha hızlı biçimde ilerliyor. 22 km uzunluğundaki Dere yatağının, 100 yıllık sanayi atıklardan, kirden temizlenmesi ve ıslah çalışmasının bitirilmesinden sonra 100 bin metrekarelik rekreasyon alanında toprak dolgusu tamamlandı.

Torbalı Belediyesi bu alanları sosyal yaşam kampusuna dönüştürmek için projeler hazırlayıp etaplar halinde ihaleye çıkacak.

Fetrek için; Cumhuriyet tarihinin en büyük çevre yatırım projesi diyebiliriz.

İlçede hizmet değil de, siyaset odaklı bir dil kullanan kimi çevreler Fetrek Çayı Sultanlar Vadisi Projesi’ne perde çekme gayreti içindeler.

Siyaset üstü tutulması gereken Fetrek Çayı Sultanlar Vadisi Projesi öylesine büyük, öylesine muhteşem ki… Üstünü örtecek,karartılacak,yok sayılacak “bir şey yapılmıyor ki..” türünden değil.

Burada çevrecilik, toprak, hava,su ve yaşam adına gerçek bir destan yazılıyor.

Torbalı Belediyesi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ortak yürütülen 22 km uzunluğundaki proje,  derenin iki yatağını kapsadığından toplamda 44 kilometreye ulaşıyor.

Projenin 1.etabı kabul edilen dere yatağının temizliği yaklaşık bir yıl sürdü.Fetrek tek kelimeyle yağmalanmış, sanayi,  inşaat atıkları ile suya, toprağa, doğal yaşma son derece zararlı endüstriyel maddelerin rahatça boşaltıldığı bir alan haline gelmişti. Bu temizlendi ve fabrikalara kendi arıtma sistemlerini kurmaları için süre verildi.

VE İKİNCİ ETAP DA GEÇİLDİ

Dere yatağını düzenlenmesi, temizlenmesi işleminden sonra projede 2. etap kabul edilen, taş dolgu ile beslenmesi ve rekreasyon alanı oluşturma çalışmalarına başlandı. Bu alanlar ise her türlü bitki ve ağacın yetişmesine uygun tarıma elverişli temiz toprakla dolduruluyor.

Dere yatağının iki yakasına bir kuyumcu titizliğiyle örülen dev kayaların bitmesinden sonra, adacıklar, göletler, köprülerin inşaatına başlanacak.

Torbalı Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü peyzaj ekipleri işte bu aşamada devreye girecek. Karakuyu Mahallesi ile Çaybaşı Mahallesi arasındaki yaklaşık 16 Km’lik dere yatağının toplamda 32 kilometrelik bölümünde çalışmalar yapılacak.

Rekreasyon alanına büyük hacimli  150 ile 160 bin ağacın dikileceği hesaplanıyor. Göletler, mesire alanları, futbol, voleybol, basketbol başta olmak üzere farklı spor dallarına ait sahaların yer alacağı spor kompleksi, bisiklet yolları, İzcilik kamp merkezleri, sosyal yaşam kampusunun yer alacağı be devasa alan Türkiye’nin en büyük çevre yatırımı projesi olarak tarihe geçecek.

Bütün bunlar ne kadar sürede bitecek, İzmirliler ne zaman Fetrek kıyısında piknik yapmaya, dinlenmeye, spor müsabakalarına gelecekler?

Projenin uzunluğu kadar tamamen bitmesi de zaman alacak.

Önemli olan başlamaktı, başlandı ve proje inanılmaz bir hızla ilerliyor.

Özetle; Torbalı’da çevrecilik, toprak, hava, su ve yaşam adına gerçek bir destan yazılıyor.

Fetrek projesine siyasi gözlük takarak baksak bu büyük yatırıma  ve bu yatırımın olmasına öncülük edenlere, emek verenlere  haksızlık yapmış oluruz.

 Saygılarımla

Reklam Kodu r028.Reklam Kodu r029Reklam Kodu r030.Reklam Kodu r031

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.